Petter og kollegene gir dette til byen hvert år

Det er en drøy time til sola kommer til sykehustrappa. I byens bakeri puster de nå lettet ut.

BYENS BAKER: Petter Svendsby er daglig leder ved bakeriet i Longyearbyen, Bakehuset Nord-Norge. Der har han det svært travelt dagen og natta i forkant av soldagen. Han er glad for at de kan bidra til å glede så mange med bollene deres.
BYENS BAKER: Petter Svendsby er daglig leder ved bakeriet i Longyearbyen, Bakehuset Nord-Norge. Der har han det svært travelt dagen og natta i forkant av soldagen. Han er glad for at de kan bidra til å glede så mange med bollene deres.
Publisert
TIL ALLE BARNA: En egen variant av solbollene ble delt ut til alle barna i virvaret ved sykehustrappa. Ero Stiberg-Hansen i femte klasse forsyner seg.
TIL ALLE BARNA: En egen variant av solbollene ble delt ut til alle barna i virvaret ved sykehustrappa. Ero Stiberg-Hansen i femte klasse forsyner seg.
SPISER: Eira (f.v.), Ada, Joanna og William nyter en solbolle i sola som nettopp har tittet fram på soldagen.
SPISER: Eira (f.v.), Ada, Joanna og William nyter en solbolle i sola som nettopp har tittet fram på soldagen.

– To personer sto her i hele natt og bakte nesten tusen solboller, forteller Petter Svendsby. For å være helt nøyaktig bakte de 978 solboller natta før soldagen.
Bollene lages for hånd, akkurat som rundstykker før de kokes i et kjempestort frityrkokekar. Og siden boller er ferskvare må alt skje så tett opptil selve soldagen som mulig. Da blir det hektisk for de tre ansatte i Bakehusets lokaler vis à vis bensinstasjonen.
– Førstemann begynte på jobb klokka 23 torsdag kveld, så begynte nestemann klokka 01 og han er på jobb fortsatt, sier bakerisjefen når avisa møter ham fredag i 11-tiden.
Han legger ikke skjul på at det skal bli deilig å ta helg etter at siste ladning med solboller er kjørt ut til Svalbardbutikken i 13-tiden på fredag.

Tre varianter
Solbollene er en viktig ingrediens i solfestuka. De er alle «i slekt» med berlinerbollen, som du finner i hele landet. Når den går under dekknavnet «solbolle», finner du den i tre varianter: Med melisglasur på toppen og bringebærsyltetøy inni, med melis på toppen og vaniljekrem i midten, eller bare med et melisdryss oppå uten fyll inni.
Mens barna ropte på sola ved sykehustrappa, sto bollene de skulle få etterpå klare i en varebil like ved.
– Sol, sol, kom igjen! Sola er min aller beste venn! ropte byens barn, og mange voksne, like før sola viste seg på sykehustrappa fredag formiddag.
På mandagen i solfestuka fikk barna også boller på skolen, takket være en god tone mellom Longyearbyen lokalstyre (LL) og Bakehuset Nord-Norge. Baker Svendsby berømmer spesielt Vigdis Jensen i LL for at de har fått et så tett samarbeid.

– Den beste dagen
Tradisjonen tro hadde folk møtt opp for å hilse sola velkommen tilbake etter mørketiden. Sist gang det var sol på trappa var 5. oktober. Det er 154 dager uten sol nede i Longyearbyen.
– Dette er en av de koseligste dagene her. Det er hyggelig og sosialt, sier Kine Malene Selnes (15) mens hun tar siste biten av solbollen hun har fått. Hun bør vite hva hun snakker om, som har bodd hele livet på Svalbard. Og hvert år som hun kan huske, har hun vært med på soldagen. Da soldagen kom hadde hun egentlig allerede sett sola, da hun var på fastlandet helgen i forveien, men det er soldagen i Longyearbyen som teller.
Venninnen Solveig Sandnesaunet har tre soldager fra før av. Også hun vet å sette pris på denne dagen.

– Bra uke for barna
Bakeren setter pris på soldagen på sin egen måte.
– Jeg er glad for at vi kan glede alle barna med boller, og jeg tror barna i Longyearbyen har det ekstra bra under solfestuka, sier Svendsby.
Bollene barna får, betaler ikke LL en krone for, siden dette er noe bakeriet sponser lokalsamfunnet med. Mens Svendsby går fra jobb fredag etter lunsjtider sender han en glad tanke til byens barn, og en tanke til Bakehusets bakeri i Tromsø. Der baker de intet mindre enn 42.000 boller når ishavsbyen markerer sin soldag.

Powered by Labrador CMS