Phippsøya-saken er henlagt

Saken fra 28. juli 2018, hvor en isbjørn ble skutt og drept på Phippsøya, er henlagt.

Denne isbjørnen ble skutt på Phippsøya, som er en av Sjuøyane, sommeren 2018. Nå er saken henlagt.
Denne isbjørnen ble skutt på Phippsøya, som er en av Sjuøyane, sommeren 2018. Nå er saken henlagt.
Publisert

Det opplyser assisterende sysselmann, Sølvi Elvedahl, til Svalbardposten.

– Saken er henlagt grunnet nødrett. Det betyr at handlingen er straffbar, men anses som lovlig fordi den ble foretatt for å redde livet til mannen som ble angrepet av bjørnen, sier Elvedahl.

God oversikt over hendelsen

Statsadvokaten har heller ikke funnet at vilkårene for straff er til stede. Saken er derfor henlagt etter bevisets stilling.

Det var fire isbjørnvakter, én ekspedisjonsleder, én fotograf og 14 sjømenn fra turistskipet «Bremen» som var involverte i hendelsen. Isbjørnvaktene dro i land først, og kort tid etter ilandstigningen ble to av dem sendt ut i terrenget for å sjekke etter isbjørn. Området fremstod som oversiktlig, men det viste seg at en isbjørn oppholdt seg i en dump. Den ene isbjørnvakten gikk på bjørnen, som gikk til angrep på ham. Vakten fikk skader i hodet etter angrepet, men overlevde. Isbjørnen ble først skutt på med skremmemidler uten å reagere på dette, og uten at den ville avslutte angrepet. Deretter ble det løsnet tre skudd som tok livet av isbjørnen.

– Saken ble dokumentert med bilder fra fotografen som var med, og påtalemyndigheten fikk således en god oversikt over hendelsen, sier Elvedahl.

Ferdig etterforsket i november

Det ble opprettet straffesaker mot de to som skjøt mot isbjørnen, noe som følger av svalbardmiljøloven, som sier at det er straffbart å avlive isbjørn. I tillegg ble det også opprettet sak mot foretaket. Etterforskningen dreide seg blant annet om foretaket hadde rutiner som i forsvarlig grad kartla farer og problemet, samt foretakets tiltak med tanke på prosedyrer på isbjørn og isbjørnsikring.

Saken var ikke ferdig etterforsket før i november 2019.

– Det tok en del tid med å få kartlagt hvilke regelverk som gjaldt, og om det var Sjøfartsdirektoratet eller Arbeidstilsynet som skulle se på saken. Kapasitetsproblemer og korona på toppen har medført lang liggetid i saken, det tar vi på vår kappe, sier Elvedahl.

Statsadvokaten fikk tilsendt saken i starten av juli i år.

Grundig etterforskning

Miljøvernsjef hos Sysselmannen, Morten Wedege, er ikke bekymret for hvilke signaler henleggelsen kan sende ut.

– Enhver hendelse er unik og må vurderes helhetlig ut fra den konkrete situasjonen. Uten at jeg kjenner de nøyaktige vurderingene vet jeg at det er gjort en grundig etterforskning. Vi har hatt hendelser i ettertid som viser hvor viktig det er å være forberedt på at man kan møte isbjørn, og at det kommer ulike utfall fra ulike hendelser er klart, sier han.

Powered by Labrador CMS