Pilotstreiken i SAS:

Dobbelt budskap fra SAS skapte full forvirring

– Vi har en avtale. Nå skal vi bare få de siste underskriftene på plass, sier styreleder Carsten Dilling i SAS, men i en pressemelding avviser SAS at det er inngått en avtale.

SAS-fly ved Svalbard Lufthavn tidligere i sommer.
SAS-fly ved Svalbard Lufthavn tidligere i sommer.
Publisert Sist oppdatert

Enigheten bekreftes både av leder for SAS Norge Flygerforening, Jan Levi Skogvang, overfor Børsen, og av styreleder Carsten Dilling i SAS til Dagens Industri.

– Vi har en avtale. Nå skal vi bare få de siste underskriftene på plass, sier styreleder Carsten Dilling i SAS til Dagens Industri ved 21-tiden mandag.

Nå avviser imidlertid SAS' kommunikasjonssjef opplysningene fra styreleder Carsten Dilling. – Det er ingen avtale, sier SAS sin kommunikasjonssjef Karin Nyman til Di.

I en pressemelding skriver SAS: «Meklingen mellom SAS og SAS Skandinavias pilotforeninger fortsatte i løpet av dagen. Selv om meklingen har gått i riktig retning, er det ennå ikke signert noen avtale mellom de to partene. På grunn av spekulasjonene i media ønsker SAS å presisere at det foreløpig ikke er signert noen avtale mellom de to partene. Meklingsprosessen fortsetter.».

Trekker opplysninger

– Dette er en tragedie for pilotene, rent avtalemessig. Men det er godt at vi er ferdige og at vi får flyene opp i luften igjen, sier han.

Norsk Flygerforbund opplyste tidligere mandag kveld til NRK at 450 SAS-piloter får jobben tilbake, men trakk senere denne opplysningen.

– Det er ikke avklart hvor mange som får tilbake jobben, sier leder Aleksander Wasland i Norsk Flygerforbund til NRK.

Flere medier skrev tidligere i kveld at de erfarte at SAS og pilotene hadde kommet fram til en avtale om en ny overenskomst, etter 15 dager med streik.

Avtalen SAS og pilotene visstnok skal ha kommet fram til vil ifølge DR Nyheder gjelde frem til september 2027. Avtalen gir også pilotene en øvre arbeidstid på 60 timer i uken.

NRK melder at pilotene i henhold til den nye avtalen ikke kan gå i streik eller reforhandle avtalen på fem år.

Meklet siden onsdag

Partene har vært i Stockholm for å mekle siden onsdag forrige uke. SAS har opplyst at streiken koster selskapet 100–130 millioner svenske kroner per dag. Flere tusen avganger er blitt innstilt.

900 piloter har deltatt i streiken. De mener selskapet har forsøkt å omgå sine forpliktelser til å hente tilbake oppsagte piloter igjen etter pandemien, når de i stedet er blitt tilbudt jobb i datterselskaper. SAS har på sin side avvist dette og mener selskapet forholder seg til alle inngåtte avtaler.

Saken oppdateres

Powered by Labrador CMS