Pilotstreiken i SAS avsluttes:

Kan gå flere dager før SAS er i normal drift

Det betyr blant annet at flygninger som allerede er innstilt, ikke vil bli gjenopptatt opplyser SAS.

Forhandlingsleder i SAS, Marianne Hernæs, utenfor Näringslivets hus i Stockholm før mandagens forhandlinger.
Forhandlingsleder i SAS, Marianne Hernæs, utenfor Näringslivets hus i Stockholm før mandagens forhandlinger.
Publisert Sist oppdatert

Etter 15 dager med streik kom SAS og pilotforeningene til enighet natt til tirsdag.

– Da har vi i natt nådd en enighet. Streiken er over. Vi kommer til å gjenoppta arbeidet i morgen, kunngjorde Martin Lindgren i den svenske pilotforeningen til pressen i 3.20-tiden i natt.

– Jeg er glad for at vi nå er blitt enige med alle de fire pilotforeningene i SAS Scandinavia og at streiken er avsluttet, sier SAS-sjef Anko Van der Werff i en pressemelding fra selskapet.

– Endelig kan vi gjenoppta vanlig drift og fly våre kunder på deres etterlengtede sommerferier, fortsetter han og legger til en beklagelse til SAS' kunder for problemene streiken har skapt.

Kan gå dager før ordinær drift

For Svalbard er det lite som endrer seg. Etter at dispensasjonen fra SAS-pilotene ble forlenget i forrige uke, har SAS kunnet fly rutene sine til og fra Longyearbyen.

Skal man derimot videre fra Tromsø eller Oslo, vil man likevel kanskje møte på utfordringer de neste dagene framover. Bare i dag, tirsdag, er 112 flygninger innstilt.

For SAS opplyser at det er ventet at det vil ta noen dager før flyginger er i normal drift igjen. Det betyr blant annet at flygninger som allerede er innstilt, ikke vil bli gjenopptatt.

– Jeg har full forståelse for den situasjonen vi har satt våre passasjerer i. Vi må bare sette en sluttstrek her og jobbe for å få tilliten tilbake, sa forhandlingsleder i SAS Marianne Hernæs til VG utenfor Näringslivets Hus.

Roger Klokset, styreleder i Norsk SAS pilotforening, før mandagens forhandlinger.
Roger Klokset, styreleder i Norsk SAS pilotforening, før mandagens forhandlinger.

– Jeg er veldig glad for at konflikten er avsluttet. Den har vart altfor lenge, og den har berørt altfor mange, sier Roger Klokset, leder for Norske SAS-flygeres forening, til pressen utenfor Näringslivets Hus.

Også han retter en beklagelse til passasjerene som har blitt rammet av streiken.

– Vi håper vi kommer i gang med trafikken igjen så fort som mulig og får folk dit de skal.

– Når det er sagt, har jeg blandede følelser. Jeg er glad for at vi tok kampen for våre oppsagte, og den kampen føler jeg at vi har vunnet. Samtidig har prisen vært veldig høy, fortsetter Klokset.

Heller ikke Jan Levi Skogvang i SAS Norge Flygerforening er utelukkende positiv.

– Jeg synes dette er tungt, en tung dag for pilotene i SAS. Det er fint å være ferdig, og vi skal se framover, men vi er satt ganske mye tilbake i forhold til de avtalene vi hadde, sier han til TV 2.

Økt produktivitet og fleksibilitet

Norske SAS-flygeres forening og Norsk Flygerforbund skriver i en pressemelding at avtalen som er på plass med SAS sikrer at 450 piloter som ble oppsagt, får gjenansettelse i selskapet. De skriver også at SAS har stadfestet at pilotenes tariffavtaler gjelder i alle selskapene i, noe som betyr at tariffavtalen også skal gjelde i de nye selskapene SAS Connect og SAS Link.

SAS på sin side skriver i pressemeldingen at avtalen kort fortalt også vil innebære økt produktivitet for SAS Scandinavia-pilotene og økt fleksibilitet i sesongproduksjon.

«Vilkårene i avtalene gir også en redusert enhetskostnad for SAS Scandinavia-pilotene. I tillegg, som en del av avtalen mellom SAS og SAS Scandinavias pilotforeninger, vil en rekke verserende rettssaker som tidligere er initiert av pilotforeningene og/eller individuelle piloter mot SAS trekkes tilbake.»

Avtalen mellom SAS og pilotforeningene er på fem og et halvt år. I Norge er det vanlig at tariffavtaler varer i to år. Avtalen skal nå stemmes over av medlemmene i pilotforeningene.

– Det skal på uravstemning. Vi kommer til å ha en avstemning om avtalen blant våre medlemmer. Deretter er alt klart, sa Lindgren.

Powered by Labrador CMS