Statsforvalter: Gir svært alvorlig situasjon for helsetilbudet i nord

Pilotstreiken i SAS skaper trøbbel for helsetilbudet i Nord-Norge, og det er mangel på realistiske transportalternativer av pasienter, mener statsforvalteren i Troms og Finnmark.

Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark.
Statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark.
Publisert Sist oppdatert

I dag, mandag, ble Statens helsetilsyn informert om situasjonen rundt helsetilbudet i Nord-Norge, som er særlig rammet av pilotstreiken i SAS. Til stede var spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten i nord, Helse nord, og Statsforvalterne i Nordland og Troms og Finnmark.

– Vi tok initiativ til møtet for å forsikre oss om at helsetilsynet får all den informasjonen de trenger i sin dialog med helsemyndighetene. Det fikk vi inntrykk av at de nå har fått, sier statsforvalter Elisabeth Vik Aspaker i Troms og Finnmark i en pressemelding.

Statsforvalterne i Troms og Finnmark og Nordland ser alvorlig på situasjonen. De mener blant annet at de, slik situasjonen er nå, ikke har realistiske alternative transportmuligheter av pasienter og kritisk helsepersonell i nord.

Helsetjenestene har vært under et betydelig press over lang tid, og situasjonen er svært krevende for helsetjenestene.

– Vi opplever og ser at både spesialist- og kommunehelsetjenesten er opptatt av å finne løsninger som best mulig ivaretar pasientene i en svært krevende situasjon, sier Aspaker.

Mandag ble det samtidig kjent at operasjoner ved Nordlandssykehuset utsettes som følge av SAS-streiken.

– Den pågående streiken har medført ytterligere utfordringer, og vi har av den grunn vært nødt til å ta ned noe elektiv drift, både ved operasjoner og poliklinikk, sier fungerende HR-sjef Kari Brumoen Råstad ved Nordlandssykehuset til NRK. Elektiv drift vil si planlagt behandling, i motsetning til akutte operasjoner.

I forbindelse med streiken har det oppstått flere tilfeller hvor tilreisende vikarer ikke får kommet seg på jobb, opplyser Råstad til NRK.

– I tillegg har flere av våre ansatte opplevd problemer med å komme seg hjem fra ferie, men dette har ikke medført at vi har måttet endre tidspunkt for ferie for andre ansatte, sier hun til kanalen.

Powered by Labrador CMS