Pionér-lærlingene

Med vindu og dør på plass, besto de alle svenneprøven i tømrerfaget.

Fra venstre: Peder Ringheim, Amir Santos, Carl Martin Ianssen og Thomas Johan Stenvold er alle fornøyde med resultatet etter svenneprøven.
Fra venstre: Peder Ringheim, Amir Santos, Carl Martin Ianssen og Thomas Johan Stenvold er alle fornøyde med resultatet etter svenneprøven.
Publisert

Ekte svalbardianere og en tromsøværing var noen av de som avla svenneprøven for et par uker siden. Consto Svalbard feiret stolt med kake samme fredagen.

– Vi er veldig fornøyde, sier Amir Santos (20).

Han er ferdig som lærling, og har en varm kaffekopp i hendene. Ved siden av han sitter Carl Martin Ianssen (19), som også var lærling i Svalbard Consto. Sammen med Thomas Johan Stenvold (19) fra Consto Nord, avla de svenneprøven på Elvesletta.

De fikk hvert sitt rom hvor de utførte svenneprøven. Oppgaven var å legge parkett, fore vindu, sette inn en dør og liste hele rommet.

– Det gikk fint! Vi har jo lært litt mens vi har vært her, sier Ianssen.

Forskjellig lærlingtid

Det går i døra og inn kommer Peder Ringheim (20). Han har vært lærling hos Svalbard Bygg, og kommer kjørende fra Bjørndalen.

– Arbeidsoppgavene kan variere litt fra selskap til selskap, forteller han.

Mens de tre andre har jobbet med relativt store prosjekter som Svalbardbutikken, har Ringheim drevet med mindre. Vintermånedene har gått til restaurering og bygging av nye hytter.

– Det har blitt mye skuterkjøring til jobb, sier han.

Derfor avla han svenneprøven i Bjørndalen. Oppgaven var å rive ned en bærevegg og sette den opp igjen. I tillegg flyttet han et vindu og satte inn en dør i samme veggen.

Svalbardianeren synes det er deilig å være ferdig som lærling, men har samtidig vært fornøyd med lærlingplassen hos Svalbard Bygg.

– Jeg har lært mye, og drevet med mange små og varierte jobber, sier Ringheim.

Meget godt

Like begeistret er Trond Håvelsrud, daglig leder i Svalbard Bygg. Han forteller stolt at Ringheim fikk «meget godt» på svenneprøven. Dette er det beste resultatet man kan oppnå på svenneprøven i tømrerfaget.

De feiret med den vanlige fredagslunsjen, men han lover at det blir en litt større feiring senere.

– Vi er veldig fornøyde med Peder. Han er den første lærlingen vi har hatt fra Longyearbyen videregående skole, sier Håvelsrud.

Consto Nord

Thomas Johan Stenvold fra Consto Nord har hatt en annerledes lærlingtid. Han hadde første året som lærling i Tromsø, men ble så sendt opp til Consto Svalbard. Nå jobber han tolv dager på Svalbard, før han er ni dager hjemme i Tromsø. Selv om han ikke bor her fast, opplever han å bli inkludert av både kollegaer og lokale.

– Det er et godt arbeidsmiljø her oppe, og folk er generelt veldig greie. Prosjektene i Longyearbyen er også mye mindre, og det gjør det lettere å bli kjent med folk, sier han.

Thomas Johan Stenvold er fra Trømso har hatt deler av lærlingetiden på Svalbard.
Thomas Johan Stenvold er fra Trømso har hatt deler av lærlingetiden på Svalbard.

Tilfreds

Både Consto Svalbard og Svalbard Bygg er veldig tilfreds med lærlingene sine, og synes det er viktig å prioritere de lokale.

– Vi har hatt lærlinger fra fastlandet tidligere, men synes det er fint at vi nå kan rekruttere fra lokalsamfunnet, sier Trond Håvelsrud, daglig leder i Svalbard Bygg.

Første kullet

Dette kullet er de første som har fullført bygg og anlegg første- og andreklasse eller bygg og anlegg yrkes- og studiekompetanse ved Longyearbyen videregående skole, som også er ferdige med lærlingtiden. Anne-Line Pedersen, avdelingsleder ved Longyearbyen videregående skole, forteller at de tidligere kun har tilbudt bygg og anlegg det første året. Fra høsten 2015 ble det åpnet opp for mer fleksibilitet til fag- og timefordeling på videregående. Da bestemte skolen seg for å starte opp det nye tilbudet.

– Ved å kombinere bygg- og anleggsteknikk og studiespesialisering, kunne vi skape et nytt tilbud. Dette var for å kunne tiltrekke seg flere elever, og muligheten for at flere kunne bli i Longyearbyen etter endt 10. klasse, sier Pedersen.

Godt samarbeid

Jon Hermann Rivenes fra Consto Svalbard sier at alle selskapene her oppe har et godt samarbeid med skolen. Elevene får bli kjent med selskapene gjennom praksis allerede andre året på bygg og anlegg.

– Det er viktig å gi plass til de som er interesserte, sier Rivenes.

Powered by Labrador CMS