125 reisedøgn blir prestens nye hverdag:

– Det kan godt hende at gudstjenestene blir på en pub

Etter tolv år på Svalbard bytter Leif Magne Helgesen (57) ut helikopterturer til Hornsund og Ny-Ålesund med flyturer fra land til land i Sør-Asia.

Publisert

Som Svalbardposten skrev mandag, gir Helgesen seg som sokneprest på Svalbard i oktober.

Da flytter han til Stavanger, hvor han skal ha base som ambulerende sjømannsprest i Asia sør.

57-åringen skal dekke land som Nepal, Indonesia, Malaysia, Vietnam, Kambodsja, Laos, Bangladesh og Pakistan. Det innebærer rundt 125 reisedager i året.

– Det blir mye reising, men forhåpentligvis mange gode møter med nordmenn i disse landene, sier Helgesen.

En del av Svalbard-familien

Han har vært sokneprest på Svalbard siden august 2006.

– Jeg har bodd lengre på Svalbard enn jeg har gjort noen andre steder i verden, sier Helgesen, som ble født på Madagaskar, og vokste opp der, på Sunnmøre, i Skudeneshavn og i Stavanger.

Les også: Årets svalbardianer 2015

Han legger til at så mange år på Svalbard viser at han trives med stedet og menneskene som bor her.

– Vi er én familie, og den følelsen vil jeg ta med meg videre. Jeg er stolt over å ha tilhørt Svalbard-familien, og at jeg fortsatt skal tilhøre den selv om jeg flytter, sier den avtroppende soknepresten.

Men alt har sin tid. Helgesen har gått fra å være den nye presten til å bli presten. Nå blir han altså snart gamlepresten.

– Jeg er i en alder som gjør at hvis jeg skal bytte jobb, må jeg gjøre det nå. Jeg kan ikke vente flere år. Det er ikke enkelt å få spennende jobber når håret blir enda gråere, sier 57-åringen.

Lengstværende prest

Når han gir seg i oktober, vil han med sine tolv år i Arktis være den lengstsittende presten på Svalbard. Han kan se tilbake på mange gode minner.

– Møter med svalbardianere i alle aldre har alltid vært inspirerende. Vi har stått sammen i både gode og vonde dager. Det har vært krevende og givende, sier mannen som ble kåret til årets svalbardianer i 2015.

Han ser frem til nye utfordringer i Sjømannskirken.

– Jeg kommer til å ta med meg erfaringene fra Svalbard i det som nå blir et globalt arbeid. Spesielt vil arbeidet med beredskap og krisearbeid være viktig også i den nye jobben. Jeg skal forhåpentligvis være tett på mennesker også der, sier soknepresten.

Mange likheter

Til høsten byttes helikopterturer til Hornsund og Ny-Ålesund ut med flyturer mellom land i Sør-Asia.

– Det blir annerledes, men handler også om mye av det samme - å skape det gode fellesskapet og den gode stemningen, sier Helgesen.

– Den største forskjellen i den nye jobben er at jeg ikke kommer til å ha en bygning å invitere folk til. Jeg må møte folk der de er. Det blir mye mer udefinert, og det kan godt hende at gudstjenestene blir på en pub, legger han til.

Les mer: Prest og venn midt i katastrofen

Helgesen har vært en fremtredende person i lokalsamfunnet det siste tiåret.

– Jeg kommer først og fremst til å savne fellesskapet og nærheten til folk. Det er det beste med Longyearbyen-samfunnet at vi er en familie. Vi møtes enten det er på butikken, på puben, i gatene eller ute på tur. Jeg kommer til å savne fellesskapet i Store Norske Mandskor og Svalbard Kirke, sier soknepresten.

Powered by Labrador CMS