Kamp på liv og død mot fiskerisøppel

Pakkebånd fra fabrikktrålere kostet både lidelse og liv for reinsdyr på Prins Karls Forland.

Pakkebånd som er kastet på havet førte til at de to reinbukkene hadde satt seg fast i hverandre. Da Sysselmannen kom til stedet var den ene død.
Publisert
Pakkebånd i havet er et økende problem. Søppelet er mest sannsynlig kastet over bord fra en fabrikktråler.

– Da vi kom til stedet, var det to dyr som hadde viklet seg fast i hverandre. De satt fast i en floke med pakkebånd, som sannsynligvis stammer fra en fabrikktråler, sier artsforvalter Gustav Busch Arntsen hos Sysselmannen på Svalbard.

Det var lørdag at Sysselmannen fikk tips fra et skip om tragedien som holdt på å utspille seg i Selvågen på østkysten av Prins Karls Forland. Tre bukker hadde problemer på grunn av strandsøppel. For en endte det med døden.

– Av de to som satt fast i hverandre var den ene allerede død. En tredje rein hadde restene av en trålpose på geviret, men beveget seg fritt, sier Arntsen.

De fikk frigjort dyret som var levende. Bukken med trålposen på geviret ble ikke fanget inn, siden det ble vurdert at den hadde muligheter til å skaffe seg næring. Å få frigjort den fra søppelet ville påført dyret ganske mye stress, så det ble besluttet å ikke gjøre dette.

Problemet med rein som setter seg fast i strandsøppel er spesielt stort på denne tiden av året.

– Det er brunst, og særlig bukkene feier gevirene mot hverandre og mot ting de støter på, sier Arntsen.

Pakkebånd er noe Sysselmannen opplever at det er en del problemer med. Dette er sterke bånd i plast, som brukes på fabrikktrålere. Måten dette har kommet i havet på er at noen fysisk har kastet det over bord. Floker som den reinsdyrene på Prins Karls Forland hadde satt seg fast i oppstår typisk når det blir feil på pakkemaskinene.

Powered by Labrador CMS