LESERINNLEGG | ERIK GJEMBLE

«Vi trenger hverandre. #løftblikket»

Erik Gjemble slår et slag for at vi alle bør tørre å stille spørsmålet hvordan har du det - egentlig...
Erik Gjemble slår et slag for at vi alle bør tørre å stille spørsmålet hvordan har du det - egentlig...
Publisert Sist oppdatert

Verdensdagen for psykisk helse markeres 10. oktober hvert år for å øke befolkningens kunnskap, forståelse og åpenhet om hva som styrker og svekker den psykiske helsen, og mobilisere til tiltak som styrker den psykiske folkehelsen.

Temaet i 2022 er: «Vi trenger hverandre. #løftblikket»

Ensomhet og utenforskap er sentrale utfordringer for den psykiske folkehelsen. Stadig flere bor alene og føler i løpet av livet på ensomhet, utenforskap og mangler noen å snakke med eller noen som forstår dem. Vi har vært gjennom en lang og for mange tøff pandemi med mindre interaksjon med andre og mer ensomhet.

Har du det bra?

Årets markering skal motivere til tiltak og initiativ som reduserer avstanden mellom oss. Tiltak som kan styrke opplevelsen av sosial støtte er helsefremmende og kan redusere hyppigheten av både psykiske og fysiske plager.

Her på Svalbard, langt vekke fra fastlandet, med kulde, mørke og 54 ulike nasjonaliteter med ulike kulturer og språk er årets tema ekstra viktig! Flere her i Longyearbyen har mistet alt de eide i brannen for noen uker siden, det er krig i Europa som lett skaper motsetninger i mellom mennesker her oppe og mange som meg er nye på øygruppen og mangler et stort og trygt nettverk og noen som spør; har du det bra?

Sterkere sammen

Selv har jeg tidligere opplevd motgang og hatt tøffe tak i livet mitt, men i dag tror jeg det har gjort meg sterkere og jeg har blitt bedre kjent med meg selv. De fleste av dere som leser dette har opplevd eller vil oppleve motgang i livet og noe som rammer hardt, det kan være å miste noen man er glad i, sykdom, samlivsbrudd eller andre hendelser som endre livet for alltid.

I mitt tilfelle når verden ramlet sammen så hadde jeg folk rundt meg som støttet meg og brydde seg når jeg ikke klarte å se lyset i tunnelen alene.

Jeg håper at jeg kan gi noe tilbake til andre som trenger noen å støtte seg på eller bare ha noen som vil lytte. Derfor skriver jeg også dette innlegget.

Det å snakke om psykisk helse er viktig, ikke bare i dag, men gjennom hele året, for alle så har vi en psykisk helse!

Vi trenger hverandre! #løftblikket

Powered by Labrador CMS