Reddet liv

Tilfeldigheter gjorde at sysselmannsførstebetjent Frede Lamo høyst sannsynlig reddet et liv natt til søndag.

Sysselmannsførstebetjent Frede Lamo tok rede på en overstadig beruset mann som ikke klarte å ta rede på seg selv i sprengkulda natt til søndag. Uten hjelp kunne det gått skikkelig ille med mannen.
Sysselmannsførstebetjent Frede Lamo tok rede på en overstadig beruset mann som ikke klarte å ta rede på seg selv i sprengkulda natt til søndag. Uten hjelp kunne det gått skikkelig ille med mannen.
Publisert

Lamo hadde vakt, og var travel med mange henvendelser utover kvelden, blant annet fra utelivs-stedene. Klokken 03.10 tok han kveld hjemme, slo av lyset og kastet tilfeldigvis et blikk ut av vinduet. Der ute lå noe mørkt i snøen, som ikke var en rein, og heller ikke en hund.

– Jeg kledde på meg, gikk ut og fant en sterkt beruset mann liggende i snøen, og han maktet ikke å gjøre rede for seg, sier Lamo.

Mannen lå i snøen mellom det siste spisshuset og Blåmyra. Han hadde dongeribukse og småsko på seg, med en åpen dunjakke og ikke lue eller hansker. Ute var det 18 minusgrader og noe vind.

– Det var tydelig at han hadde ligget der en stund. Hadde han blitt liggende der til i morgenen, er det ingen som vet hvilken tilstand han ville vært i, sier sysselmannsførstebetjenten.

Lamo fikk hjulpet mannen opp av snøen, og til sin bil. Den korte distansen tok 20 minutter siden mannen omtrent ikke maktet å stå på beina.

– Jeg kjørte ham til Sykehuset, og der ble det satt i gang førstehjelp og oppvarming. Hans kroppstemperatur var 33 grader da han ankom, forteller Lamo.

Av det lille de maktet å få ut av mannen, var at han er i 30-årene, og kom til Longyearbyen på arbeid for noen uker siden.

– Denne episoden må få alle til å være mer oppmerksom, og vi må alle være flinkere til å ta vare på hverandre, sier sysselmannsførstebetjenten. Han minner om at fyll og sterk kulde er en dårlig kombinasjon, og håper at mange lærer av denne hendelsen som kunne endt riktig ille.

Powered by Labrador CMS