Ni berget i uvær

Ni belgiske turgåere kom i en umulig situasjon da de var på fottur i dårlig vær i Ytterdalen på Svalbard.

Sju i turfølget ventet på helikopteret her, mens to hadde kommet seg over elva, og sto på andre siden. Belgierne ble overrasket av dårlig vær, og måtte be om assistanse.
Publisert
Turfølget hadde Isfjord radio som utgangspunkt for turen. De ble plukket opp i Ytterdalen, og fløyet inn til Longyearbyen.

De ni, som besto av unge belgiere, hadde lagt ut på en flere dager lang tur med utgangspunkt Isfjord Radio. Turen hadde gått sørover mot Van Mijenfjorden. På vei tilbake hadde de støtt på problemer.

– På veien sørover hadde de vasset over ei elv, og det var på tilbaketuren at problemene oppsto. Mens de hadde vært på tur hadde det begynt å regne kraftig, og vannstanden i elva hadde økt betydelig, forteller sysselmannsførstebetjent Per Andreassen.

I tillegg var det blåst opp kraftig. To i turfølget forsøkte å forsere elva, og klarte det. Men ikke uten dramatikk.

– De falt i elva, ble våte, og mistet en del utstyr. De andre sju så ingen råd for å prøve å gjøre det samme. Dermed var gruppa splittet, og de hadde i praksis ikke noe annet valg enn å ringe og be om hjelp, sier Andreassen.

Avstanden til Isfjord Radio fra stedet gruppa ble splittet er om lag 40 kilometer i luftlinje. Sysselmannen fikk melding om situasjonen klokka kvart over tolv lørdag. To timer senere var alle ni i Longyearbyen. Medisinsk oppfølging var ikke nødvendig.

– Alle var svært glade for å få komme inn i helikopteret. De var gjennomvåte og skalv av kulde. Men etter at de hadde fått noen ulltepper på seg og litt varmt å drikke, kviknet de til, sier Andreassen.

Sysselmannsførstebetjenten mener det var bra at gruppa ringte såpass tidlig da de var i en svært vanskelig situasjon.

Powered by Labrador CMS