Russisk statsborger hentet til Longyearbyen

Redningsoppdrag ved Nordpolen

Sysselmesterens helikopter evakuerte natt til onsdag en russisk statsborger fra et russisk forskningsfartøy nær Nordpolen.

Sysselmesterens redningshelikopter har rykket ut på oppdrag helt i ytterkant av rekkevidden.
Publisert Sist oppdatert

Like over klokken 17 tirsdag ettermiddag meldte Hovedredningssentralen Nord-Norge at de har iverksatt en medisinsk evakuering av en russisk statsborger fra et russisk fartøy nær Nordpolen. Oppdraget var krevende siden fartøyet ligger helt i ytterkant av redningshelikopterets rekkevidde.

Klokka 02.01 landet helikopteret med pasienten på Svalbard lufthavn. Piloten på helikopteret melder at det ikke oppstod problemer under oppdraget, melder Hovedredningssentralen Nord-Norge på Twitter.

Ifølge NRK dreier det seg om det russiske forkningsskipet «Severny Polyus», på norsk «North Pole».

Ifølge sysselmesterførstebetjent Ragnar Schjølset tok helikopteret av fra Longyearbyen cirka klokka 16.30 tirsdag.

Da Svalbardposten snakker med ham like etter klokken 19, har helikopteret fylt drivstoff i Vindbukta på Nordaustlandet. Neste stopp er forskningsbåten som skal ha både helikopterdekk og drivstoff til det norske redningshelikopteret. Derfra flyr redningsmannskapene tilbake til Nordaustlandet for å fylle, før de returnerer til Longyearbyen.

Helikopteret har fylt drivstoff i Vindbukta på Nordaustlandet.

– Når forventer dere at helikopteret er tilbake i byen?

– Det blir nok langt utpå natta. Det kommer blant annet an på hvor lenge de blir på båten og av vind. Vi regner med at det tar to timer før de er framme på båten, sier sysselmesterførstebetjenten.

Han forteller at det har vært veldig fint flyvær til nord på Nordaustlandet, men derfra er det mer skyer.

Longyearbyen har to redningshelikoptre. Ett er sendt ut på redningsaksjonen. Det andre er i beredskap i byen.

Til NRK sier pressevakt Rune Danielsen ved Hovedredningssentralen at turen tar om lag fem timer hver vei.

– Det er spesielt for oss at vi flyr så langt nord på redningsoppdrag. Det er ikke kjent for oss at vi har vært så langt nord på redningsoppdrag med helikopter. Dette er i ytterkant av hva denne ressursen er i stand til å klare, sier Danielsen til NRK.

Ifølge polarjournal.ch har det russiske forskningsskipet ligget i isen siden oktober i fjor.

I 2009 var Sysselmesterens redningshelikopter ut på et annet langt redningsoppdrag. Den gang nordvest for Station Nord på Grønland.

Powered by Labrador CMS