- Vil ta tak i Svalbardmiljøloven

I 2014 sa departementet nei til sertifisering av guider og selskaper. Nå er saken tilbake på Sysselmannens bord.

FØLGER MED: – Svalbardmiljøloven er ett av regelverkene regjeringen nå vil ta tak i, sier samfunns-sikkerhetsminister Ingvill Smines Tybring-Gjedde. Her er hun i samtale med sysselmann Kjerstin Askholt da hun besøkte Svalbard i fjor vår.
FØLGER MED: – Svalbardmiljøloven er ett av regelverkene regjeringen nå vil ta tak i, sier samfunns-sikkerhetsminister Ingvill Smines Tybring-Gjedde. Her er hun i samtale med sysselmann Kjerstin Askholt da hun besøkte Svalbard i fjor vår.
Publisert
ENDRET SYN: Visit Svalbard var fornøyde i 2014, da det ikke ble krav til sertifisering. Nå er de veldig fornøyde med at det likevel kan bli krav til sertifisering. Faksimile fra Svalbardposten nr. 48, 2014
ENDRET SYN: Visit Svalbard var fornøyde i 2014, da det ikke ble krav til sertifisering. Nå er de veldig fornøyde med at det likevel kan bli krav til sertifisering. Faksimile fra Svalbardposten nr. 48, 2014

I høst kom regjeringen med næringsstrategi for Svalbard, der de blant annet tar til orde for å gjøre næringslivet - også reiselivet - mer bærekraftig. Ikke lang tid etter sa de at de vil innføre sterkere begrensninger for cruisturismen. Og i desember kom de med forslag om å innføre maksimalbegrensninger for cruiseskip. Og så, tirsdag denne uka, ble det kjent at regjeringen ønsker å stille krav til sertifisering av guider på Svalbard. Nyheten er også ment som et signal til alle useriøse aktører om at det vil bli tatt grep.

– Når vi ser veksten i reiselivsnæringen, med stadig større cruiseskip som går lenger mot nord, må vi tenke på det beredskapsansvaret vi har, sier Tybring-Gjedde (Frp) til Svalbardposten.

Lite konkret foreløpig

Regjeringens konklusjon er at det er behov for tiltak som styrker rammevilkårene til reiselivet, samtidig som de vil dempe belastningen på den sårbare naturen.

Hva slags sertifisering guidene må ha, er noe regjeringen må komme tilbake til, får Svalbardposten opplyst fra ministeren. Det er også vanskelig for henne å si om det kommer en grense for hvor mange årlige turister man skal tillate.

Sertifiseringskravet vil bety at lover og regler kan komme til å endres.

– Svalbardmiljøloven er ett av regelverkene regjeringen nå vil ta tak i, både med hensyn til isbjørn, ferdsel, leiropphold og sikkerheten til guidene, sier Tybring-Gjedde, som selv har vært tindeveileder i flere år.

Flere mulige tiltak

I departementets tildelingsbrev til Sysselmannen 2. januar får vi også et innblikk i andre tiltak de vurderer. Flere av forslagene kommer nok til å engasjere mange svalbardianere:

- Innføre sertifiseringsordning for guider/virksomheter, herunder mulighet for gebyrfinansiering.

- Innskrenke forvaltningsområde 10.

- Ha strengere krav for tilreisende.

- Ha strengere krav til sikkerhet i felt og fordeler for fastboende knyttet til ferdsel og meldeplikt.

- Øke kravet til forsikring og feltaktivitet for forsknings- og utdanningsinstitusjoner.

Sysselmannen har tidligere også kommet med innspill om muligheten for å gi bøter til dem som konsekvent bryter regel- og lovverk.

Da regjeringen kom med nyheten denne uka fortalte næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) at guidesertifisering kan føre til at færre turister velger Svalbard, og at det vil sikre et godt reiselivstilbud med god fortjeneste for de lokale aktørene.

– Diskutert siden 1992

For å drive som turoperatør, må selskaper i dag levere en skriftlig turmelding til Sysselmannen. Der må de dokumentere hvilke rutiner de har blant annet for ferdsel på sjøis, bre, skred og isbjørn. Sysselmannen skriver i sitt svarbrev til turoperatørene at de forventer at alle guidene som skal ut i felt har opplæring i dette. I tillegg skal guider ha tilstrekkelig erfaring for turene som gjennomføres. Turoperatøren er ansvarlig for at guidene har fått opplæring, at våpen er lett tilgjengelige og at de har rutiner og instrukser for å ivareta sikkerheten.

– Sertifisering har vært diskutert siden 1992, og blir aktualisert i forbindelse med utviklingen vi ser nå, sier reiselivsrådgiver Aud Andersen hos Sysselmannen da Svalbardposten snakket med henne før jul.

Sysselmannen gjør likevel en endring. Alle guider blir pliktige å ha med seg selskapets turmelding når de er ute på tur. Slik vil Sysselmannen hjelpe guidene med å få kjennskap til hva selskapet deres har forpliktet seg til, og at det har alt på stell.

Powered by Labrador CMS