Regjeringen vil ha sertifiserte guider på Svalbard

– Dette kan føre til at færre turister velger Svalbard, men vil sikre et godt reiselivstilbud med god fortjeneste for de lokale aktørene, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

ORDNEDE FORMER: Regjeringen vil stille krav til at alle guider på Svalbard skal være sertifiserte.
ORDNEDE FORMER: Regjeringen vil stille krav til at alle guider på Svalbard skal være sertifiserte.
Publisert

I høst kom de med næringsstrategi for Svalbard, der de blant annet tar til orde for å gjøre næringslivet - også reiselivet - mer bærekraftig. Senere i høst kom de også med forslag om å innføre maksimalbegrensninger for cruiseskip. Og så, i dag tirsdag, er det kjent at regjeringen ønsker å stille krav til sertifisering av guider på Svalbard.

Regjeringen har sett på utviklingen i reiselivsnæringen på Svalbard. Konklusjonen deres er at det er behov for tiltak som styrker rammevilkårene til en seriøs næring, og samtidig demper belastningen på den sårbare naturen.

– Regjeringen tar nå grep for å sikre en forsvarlig utvikling i reiselivet. Vi ser på hvordan vi kan utforme et slikt krav til sertifisering av turistguider, for å sikre at de har en tilstrekkelig kompetanse om miljø og sikkerhet i felt. I tillegg strammes regelverket om forstyrrelse av isbjørn, ferdsel og leiropphold inn, sier samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (FrP) i en pressemelding tirsdag formiddag.

Ønske fra mange

I november var Svalbardposten i kontakt med Justisdepartementet og ville ha svar på om sertifisering av guider og selskaper kan være en måte å begrense belastningen på svalbardnaturen. Når vi kontakter departementet i dag får vi vite at det er mange, ikke bare Svalbardposten, som har gjort at regjeringen nå går et skritt videre.

– Vi vil bevare den sårbare villmarksnaturen og utsatte kulturminner på Svalbard. Da er en sertifisering av guidene et helt nødvendig tiltak. Regjeringen ønsker en bærekraftig utvikling av reiselivet på Svalbard. Dette kan føre til at færre turister velger Svalbard, men vil sikre et godt reiselivstilbud med god fortjeneste for de lokale aktørene, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Antas å vokse videre

At reiselivet på Svalbard har vokst de siste årene er en kjent sak for de som bor på øygruppa. Veksten er forventet å fortsette, og reiselivsnæringen belaster lokalsamfunnet og utfordrer den lokale beredskapen, vektlegger regjeringen.

– Regjeringen er opptatt av at alle aktørene i reiselivet opererer med standarder som sikrer trygge og stabile arbeidsvilkår for sine ansatte – og sikkerheten til de som kjøper tjenestene, sier Smines Tybring-Gjedde.

Det er viktig med kvalitet i reiselivsproduktene fremfor å bidra til en økning i antall turister. Det skal også være høy kvalitet innad i næringen, for eksempel når det gjelder arbeidsvilkår.

Powered by Labrador CMS