17. mai-talene:

Russetale i Longyearbyen kulturhus

Les russepresident Amalie Henriksens utvalgte ord på 17. mai.

Publisert

Det var det herrens år nittenhundrede og ni og nitti. Et snøskred feide nedover de franske alpene, et jordskjelv inntraff Tyrkia, NATO går i krig mot Jugoslavia, og Vladimir Putin blir president i Russland. Om ikke verden hadde gått gjennom nokk allerede, så, sakte men sikkert, en etter en, inntraff 99er generasjonen de norske kyster. Ragnarok var nær. Fenrisulven holdte på å slite av sæ lænken, sola og månen blir snart slukt og Thor e allerede i basketak med midgardsormen.

Bildegalleri: 17. mai-toget i bilder

Kjære alle sammen!
Gratulerer så mye med dagen.

Mitt navn er Rudi og jeg er årets terrorsjef. Og mitt navn er Amalie og jeg har vært så heldig å få være årets russepresident.

Russen her på Svalbard begynner nesten å ligne mer og mer på fastlandet, vi har til og med anskaffet oss både gensere og logo i år. Med det ble vi hetende Polarbeers.

Video: 17. mai-tog i vind og sol

Vi er et russekull på 6 veldig forskjellige personligheten. Dere skal nå få presentert hvert enkelt russenavn, men å tolke de blir opp til dere selv. Solveig ble KAKSE-VEST. Therese fikk navnet PAPPA BETALER. Malin heter 7SOVEREN. Leia heter NAPOLEON. Rudi heter FY FASAN. Og Amalie ble TINDERELLA.

I år har vi prøvd å vært litt mer synlig, og føler egentlig vi er blitt lagt ganske godt merke til. Vi har blant annet vært med på norsk rikskringkasting, vi har omdøpt Sysselmannsgården, omkledd gruvebusen og prøvd å skrive på veien, men vi hadde visst litt lite maling.

Bildegalleri: Storslått feiring i Svalbardhallen

Ordføreren har også gitt oss tilsnakk og bedt oss dra på pøbelkurs. Dette tok vi til betraktning, og fikk låst oss inn på kontoret hans forleden kveld og pakket inn hele kontoret hans. Så vær forsiktig med hva du ønsker deg neste gang.

Selv om vi lever i 2018, og tar friheten vi er tildelt her i Norge forgitt, må vi huske på at ikke alle land i verden har det liket. Hadde det ikke vært for de 112 mennene som underskrev grunnloven i 1814, og den kontinuerlige kampen for likestilling og rettferdighet, ville ikke Norge som vi kjenner det i dag eksistert. Våre hverdagsproblemer blir små når vi ser det i den større sammenhengen. Vi må aldri miste håpet og gi opp kampen for et fritt og sterkt Norge.

Bildegalleri: – En dag for glede og takknemlighet

Til og med verdens nordligste russ har hatt dugnad, og vi vil takke Svalbardbutikken for spons med varer. Vi vil også takke Svalbard Turn og Lufttransport for at vi ble tilbud dugnad hos dere.

Vår opprinnelige plan var å få resten av russen opp på scenen, for det er mange vi alle personlig gjerne vil takke, mange lærere spesielt, men det fant vi ut at ville ta ufattelig lang tid. Selv om en ekstra spesiell takk går til Elin for at du har lært oss å analysere dikt noe vi vil få stor nytte av senere i livet. Så håper vi at våre kjære lærere høre oss nå, dere vet selv hvem dere er, dere har betydd utrolig mye for oss gjennom årene. Uten dere ville ikke vi vært personene vi er i dag og det dere har gjort for oss vil vi være evig takknemlige for.
Igjen vil vi si gratulerer så mye med dagen alle sammen, og håper dere har hatt en fin feiring

TUSEN TAKK!

Her er alle 17. mai-talene

Powered by Labrador CMS