Russisk helikopter styrtet

Et russisk helikopter med åtte personer om bord har gått ned i havet to til tre kilometer fra Barentsburg.

Det russiske Mil MI-8-helikopteret på Kapp Heer-basen like nord for Barentsburg. Et lignende helikopter skal ha styrtet i havet.
Det russiske Mil MI-8-helikopteret på Kapp Heer-basen like nord for Barentsburg. Et lignende helikopter skal ha styrtet i havet.
Publisert
Sysselmannens to redningshelikoptere er på stedet og driver søk.
Sysselmannens to redningshelikoptere er på stedet og driver søk.
Sysselmannen sin båt 'Polarsyssel' er varslet.
Sysselmannen sin båt "Polarsyssel" er varslet.
Helikopteret var på vei fra Pyramiden til Barentsburg da det styrtet i havet.
Helikopteret var på vei fra Pyramiden til Barentsburg da det styrtet i havet.
Sykehuset i Longyearbyen er satt i full beredskap etter helikopterstyrten.
Sykehuset i Longyearbyen er satt i full beredskap etter helikopterstyrten.

Klokka 15.35 fikk Hovedredningssentralen Nord-Norge melding om at et russisk helikopter var meldt savnet. Klokka 15.45 kom bekreftelsen på at helikopteret har gått ned i havet. Helikopteret var på vei fra Pyramiden til Barentsburg.

Det var tårnet på Svalbard lufthavn som varslet Hovedredningssentralen Nord-Norge om hendelsen.

- De fikk melding fra Kapp Heer (den russiske helikopterbasen red. anm.) om at helikopteret ikke var ankommet når det skulle, sier fungerende lufthavnsjef Carl Einar Ianssen.

To helikopter på stedet
Begge helikoptrene til Sysselmannen er nå i området og driver søk. Pressemedarbeider Geir Mortensen opplyser klokka 18.40 at det fortsatt ikke er meldt om funn av helikopteret eller de åtte personene om bord. Det er ikke spesielt mye vind i området, men det er snødrev og dårlig sikt.

Det skal ha blitt observert oljesøl to steder et stykke fra hverandre i sjøen. Mortensen forteller også at folk skal ha observert helikopteret på vei inn mot landingsplass i Barentsburg før det forsvant. For en halvtime siden skal et SAS-fly på vei inn til Longyearbyen ha observert et lysglimt.

- Kan du si noe om nasjonaliteten til de om bord?

- Vi har ikke noe bekreftet, men ut ifra navnelisten kan det tyde på at det er russiske eller ukrainske navn, sier Mortensen.

Det er også sendt ut en hurtiggående rib-båt fra Longyearbyen med mannskaper fra Røde Kors hjelpekors som skal settes inn i strandsøk. Det fortalte redningsleder Bård Mortensen ved Hovedredningsentralen Nord-Norge klokka 17.14.

Klokka 16.50 opplyste redningsleder Olav Bjørgaas ved Hovedredningssentralen Nord-Norge at de hadde redningsfartøy på stedet.

- Det er både båter og helikopter på stedet, sier Bjørgaas.

Katastrofealarm
Like før klokka 16.00 utløste Longyearbyen sykehus katastrofealarm. Katastrofe-ledelsen ved Universitetssykehuset Nord-Norge er nå samlet i Tromsø, hvor de planlegger og koordinerer den videre innsatsen. Det forteller pressekontakt Marit Einefjord.

Hun forteller videre at alt av personell ved Longyearbyen sykehus er satt i beredskap. I tillegg er fem helsepersonell på vei fra Tromsø til Longyearbyen med fly.

Sysselmannsførstebetjent Arnt Rennan forteller at det er satt stab hos Sysselmannen.

- Vi jobber med alt vi har av tilgjengelige ressurser, sier Rennan.

"Polarsyssel" er også varslet, og KV "Barentshav" er bedt om å gå til området, men de befinner seg 200 nautiske mil unna. Det sa redningsleder Tore Hongset ved Hovedredningssentralen Nord-Norge tidligere i dag.

I følge kart-oversikten til marinetraffic.com befinner det seg fem båter i området. Det er "Polarsyssel", "Langøysund", fritidsbåten "Stella", tråleren "Northguider" og "Elling Carlsen".

Hevder passasjerene er gruvearbeidere
Helikopteret er innleid av gruveselskapet Trust Arktikugol og er til daglig stasjonert ved Kapp Heer-basen like nord for Barentsburg.

I følge vg.no skal direktør i selskapet «Konvers Avia», Dmitrij Zjeljazkov, ha bekreftet overfor det russiske nyhetsbyrået Tass at helikopteret tilhører dem.

- Helikopteret tilhørte vårt selskap. I øyeblikket kan vi ikke bekrefte at det har krasjet, men vi har ikke kontakt med helikopteret, sier Zjeljazkov.

Han bekrefter at det er åtte om bord. Av disse er det en besetning på tre og fem passasjererer.

- Maskinen var i teknisk forsvarlig stand. Helikopteret testes jevnlig. Det er ikke en gammel maskin, sier Zjeljazkov. Han spesifiserer imidlertid ikke hvilket år helikopteret er produsert.

26 helikopterturer
I perioden fra 2. oktober 2016 til 2. oktober i år har selskapet foretatt 26 helikopterlandinger i Pyramiden i henhold til rammetillatelsen de er gitt av Sysselmannen. Den samlede flytiden inklusiv starting av motor og oppvarming av helikopteret var 28 timer og 40 minutter. Det meldte de i et brev til Sysselmannen tidligere denne måneden.

Sysselmannen opplyser på sine nettsider at det er opprettet et telefonnummer for pårørende i forbindelse med helikopterulykken.
Pårørende kan ringe: +47 815 02 800
(Nomer telefona informatsionnoy sluzhby dlya rodnykh i blizkikh v svyazi s avariey vertalyota v Barentsburge segodnya: +47 815 02 800.)

Også i 2008 styrtet et av Trust Arktigkugols helikoptre. Da omkom tre personer.

Powered by Labrador CMS