Russisk UD ber om møte med utenriksministeren om Svalbard

Meldingen fra det russiske utenriksdepartementet er sendt til Norges utenriksminister Ine Eriksen Søreide, det skriver High North News.

Den russiske utenriksministeren ber om konsultasjoner med Norge om restriksjoner på Svalbard.
Den russiske utenriksministeren ber om konsultasjoner med Norge om restriksjoner på Svalbard.
Publisert

Russland ber om et møte med Norge for å diskutere Svalbard-problemer.

De er blant annet misfornøyd med begrensningene Norge setter for helikoptertrafikk og næringsvirksomhet på Svalbard. Henvendelsen kommer samme uken som det markeres at det er 100 år siden Svalbardtraktaten ble signert i Paris 9. februar 1920.

Meldingen er signert den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

I den russiske henvendelsen står det blant annet:

«Tradisjonen med fredfull sameksistens og naboskap har en gang ikke vært avbrutt gjennom den kalde krigen og holder seg helt opp til i dag. Vitenskap og utdanning er under utvikling. Kulldrift er gradvis erstattet med turisme og andre servicenæringer. Vi er bekymret for restriksjoner på helikopterbruk, bortvisnings-prosedyrer spesielt for russiske borgere fra Svalbard, lovhjemler bak det Norge hevder for fiskerivernsonene, og de urimelige utvidelsene av verneområder og andre problemer.»

Utenriksdepartementet sier til NRK at de har mottatt den russiske henvendelsen og at de vil vurdere hvordan den vil bli besvart.

Russisk UD skriver at de forventer et positivt svar fra norsk side for å få til et møte der de kan diskutere disse restriksjonene.

Powered by Labrador CMS