Isbjørnen som døde under merking:

Saken er henlagt

Etterforskingen av saken hvor en isbjørn døde under merking tidligere i høst er nå ferdig, og saken er henlagt.

Isbjørnhannen som døde under merking døde sannsynligvis av drukning, viser obduksjonsrapporten.
Isbjørnhannen som døde under merking døde sannsynligvis av drukning, viser obduksjonsrapporten.
Publisert

Den er henlagt som intet straffbart forhold.

Les mer: Isbjørn døde under merking

– Konklusjonen er at den mest sannsynlige dødsårsaken er drukning. Isbjørnen har havnet med hodet i en grop med vann, noe som kan være dødsårsaken, sier assisterende sysselmann Sølvi Elvedahl til Svalbardposten.

Ikke straffbart

I konklusjonen utelukkes det ikke at det kan dreie seg om en bieffekt av det ene medikamentet som ble brukt. I så tilfelle vil det være en uforutsett bieffekt, ifølge Elvedahl.

– Konklusjonen er ikke helt klar, men det har uansett ikke skjedd noe straffbart, sier hun.

I rapporten kommer det frem at det går få minutter fra jagingen begynner til mannskapene står ved den. De skal ha stått mellom isbjørnen og elven i nærheten, for å unngå at den gikk mot elven. Der isbjørnen stanser er det en grop med vann, som hodet dens altså havner i.

Profesjonelt

Det var en rundt tre år gammel hannbjørn på 144 kilo. Obduksjonsrapporten viste ingen underliggende sykdommer eller synlige skader.

– I de sakkyndiges vurdering til retten er hendelsesforløpet og medikamentbruk beskrevet, noe som vurderes som profesjonelt, uten noe å utsettes på. Veterinæren konkluderer også med at det ikke er noe å sette fingeren på. Alt er gjort som prosedyren sier at det skal gjøres, sier Elvedahl.

Powered by Labrador CMS