Innvilger dispensasjon til og fra Svalbard på mandag

Mandag blir det satt opp fly til Svalbard for å hente strandede reisende.

Pilotene innvilger dispensasjon for å sikre tilgang til kritisk personell og utstyr på Svalbard.
Pilotene innvilger dispensasjon for å sikre tilgang til kritisk personell og utstyr på Svalbard.
Publisert Sist oppdatert

– Pilotene er orientert om at befolkningen på Svalbard er ekstra hardt rammet av streiken. For å sikre tilgang til kritisk personell og utstyr på Svalbard innvilger pilotene dispensasjon.

Det skriver Roger Klokseth, leder for SAS-pilotene i Norge, i en SMS til TV 2 søndag.

Han opplyser om at det skal gå en rundtur til Longyearbyen på Svalbard i morgen, mandag. Videre dispensasjon til Svalbard vil vurderes fortløpende.

Flyet vil gå fra Oslo via Tromsø, begge veier, men vil kun være tilgjengelig for passasjerer som skal til og fra Longyearbyen.

– Positivt

Lørdag sendte SAS inn en dispensasjonssøknad for å kunne hente strandede på Svalbard, som ikke ble innvilget. På grunn av pilotstreiken i SAS er det kun Norwegian som flyr til Svalbard, og det er nesten ikke billetter å oppdrive.

Tonje Sund, pressesjef i SAS Norge sier til Børsen at hun er glad for at søknaden ble godkjent.

- Vi er glade for at fagforeningene nå har godkjent vår søknad om dispensasjon for SK4414 og SK4425 i morgen, 11. juli. SAS har tidligere i prosessen bedt om unntak for å hente hjem strandede passasjerer, men fått nei. At vi nå har kunnet starte den prosessen, er svært positivt for de passasjerene unntaket omfatter, sier hun til Børsen.

Charter

SAS Pilot Group sier de ser seg nødt til å avslutte dispensasjon for charterflygninger etter siste flygning i dag, søndag. Årsaken er at SAS bryter avtalen.

– Vi synes det er beklagelig at SAS nok en gang ikke evner å praktisere en avtale i tråd med dens intensjoner, og SPG ser seg derfor nødt til å avslutte dispensasjonen vedrørende charter etter siste flygning i dag, søndag 10. juli 2022, skriver SAS Pilot Group i en pressemelding.

SAS Pilot Grop er en en sammenslutning av pilotforeningene i Norge, Sverige og Danmark.

SAS og de streikende pilotene har blitt enige om unntak fra streiken for å hente hjem strandede charterturister som har få eller ingen andre transportmuligheter.

– I løpet av helgen har vi derfor til vår store overraskelse sett at det har blitt satt opp mange flygninger til populære og trafikkerte feriedestinasjoner som Rhodos, Kreta, Larnaca, Palma og Split, hvor det finnes alternativ reisemåte, skriver de i pressemeldingen.

På tross av at SAS ikke praktiserte avtalen i tråd med intensjonen, skriver SPG at de har valgt å la flygningene gå sin gang gjennom helgen.

– Vi har i tillegg vært positive til at SAS kan omdisponere annen kapasitet for å hente hjem charterpassasjerer. SAS har valgt å ikke bruke egen kapasitet til omdisponering. Manglende respekt for avtaler bidrar også til å gjøre det vanskeligere for SPG å innvilge denne type dispensasjoner fremover, skriver de videre.

Pilotene i SAS har vært i streik siden mandag 4. juli. Siden streiken begynte har om lag 30.000 passasjer blitt rammet daglig.

Flyselskapet har anslått at de daglige kostnadstapene ligger på mellom 100 og 130 millioner kroner.

Powered by Labrador CMS