Isbjørn døde under merking:

– Selvfølgelig uønsket

Onsdag ettermiddag døde en isbjørn under merking i Wijdefjorden. I løpet av dagen skal den obduseres.

Det var i Wijdefjorden at en isbjørn døde under merking onsdag denne uken.
Publisert

– Det er alltid tragisk når noe sånn skjer, og det er selvfølgelig en uønsket hendelse. Heldigvis skjer det ikke ofte, sier miljøvernsjef hos Sysselmannen, Morten Wedege.

Rutinemessig er det opprettet sak på hendelsen. Det var i forbindelse med Norsk Polarinstitutts isbjørnmerking at isbjørnen døde.

Sysselmannen skal være til stede ved obduksjonen, og har fått inn eksterne folk fra Veterinærinstituttet til å foreta selve obduksjonen. Det var også disse som ble benyttet under obduksjonen i januar, etter ei isbjørnbinne døde under helikoptertransport. Wedege har foreløpig ingen informasjon om kjønn på isbjørnen, eller om det eventuelt var ei binne med unger.

– Isbjørnmerking er omdiskutert i seg selv, hvilke tanker gjør du deg rundt det?

– På et generelt grunnlag er vi avhengige av kunnskapen som produseres i forbindelse med merking av isbjørn. Det ene er å ta vare på isbjørnen som art – at den klarer seg gjennom en tid med dramatiske klimaendringer. Det andre er sikkerheten for folk, og jo mer kunnskap vi skaffer oss jo bedre er det, sier han.

– Men det er alltid trist når isbjørn dør som en følge av håndtering av mennesker. Nå skal vi avdekke hva som har skjedd, og se hva vi kan lære av det. Å spekulere i årsak nå er for tidlig, legger han til.

Det har ikke lykkes Svalbardposten å få en kommentar fra Norsk Polarinstitutt.

Saken blir oppdatert.

Powered by Labrador CMS