Næringsministeren:

– Ser på behovet for forlengelser av krisepakker

Under dagens pressekonferanse med blant andre Næringsminister Iselin Nybø sa hun at det jobbes med en eventuell forlengelse av krisepakker.

Næringsminister Iselin Nybø.
Næringsminister Iselin Nybø.
Publisert

Disse spørsmålene ble sendt inn, men kun de tre siste ble stilt på pressekonferansen:

1. Karantenebestemmelsene på Svalbard gjelder til og med 18. mai. Hvilke anbefalinger har Justis- og beredskapsministeren til Sysselmannen når det kommer til eventuell forlengelse av denne?

2. Av regjeringens tiltak nevnes Svalbard sjelden konkret. Hvorfor gjøres ikke dette, når man vet at tiltak ikke gjelder for Svalbard så lenge det ikke nevnes spesifikt?

3. Regjeringen har nå åpnet opp for EØS-borgere, men alle EØS-borgere som har jobb og/eller leilighet på Svalbard må sone karantenetiden sin på fastlandet. De får derfor ikke avtjene karantenetiden i sitt eget hjem, jfr. § 5 i covid-19-forskriften. Hva vil regjeringen gjøre for å løse dette?

4. LO Svalbard m. flere jobber for en forlengelse av krisepakken til tredjelandsborgere på Svalbard, som det er i overkant av 400 av i Longyearbyen. Hvor aktuelt er det å forlenge søknadsperioden?

5. De fleste aktivitetsleverandørene på Svalbard tjener mer enn halvparten av inntekten sin i månedene februar/mars-april/mai. Dette danner grunnlaget for drift resten av året, i også turiststille/underskuddsperioder. Bedriftene trenger en forlengelse av tiltakspakkene, i alle fall frem til mars 2021. Hvordan jobbes det for å sikre bedriftene fra konkurs?

6. Hvor aktuelt er det å gi lønnstilskudd til svalbardbedrifter for å kunne holde på folk og kompetanse?

«Først og fremst er Svalbard en fantastisk plass, det er som ingenting du noen gang har sett. Noe av det viktigste vi gjør er å åpne for folk fra fastlandet, noe som er et viktig tiltak for næringslivet. Vi har satt i verk en rekke ulike krisepakker, som senere har blitt justert til fordel for Svalbard, blant annet for dyrehold. Det vi vurderer nå er ulike nye tiltak. Da ser vi også på nødvendighetene for forlengelser og justeringer. Det vil bli klart den nærmeste tiden, vi ser på det nå», svarte hun på spørsmålene.

Powered by Labrador CMS