LESERINNLEGG/8. TRINN:

Skal vi straffes fordi vi blør?

Hanna Ree Lindland, 14 år.
Hanna Ree Lindland, 14 år.
Publisert

Hver dag har 800 000 millioner jenter, kvinner, trans- og ikke binære personer mensen. En person bruker cirka 27 283 kroner på mensen produkter i løpet av livet sitt (Larsen, 2018). Skal vi betale bot for noe vi ikke kan styre?

Sanitærprodukter burde bli gratis og lett tilgjengelig på alle kvinnelige toaletter i Norge.

Ikke en eneste dame i verden har valgt å ha mensen, men må fortsatt leve med det i ca. 38 år av livet sitt. For å skulle komme seg gjennom en dag med mensen må du bruke flere bind, tamponger, menskopper eller truseinnlegg, for å ikke blø igjennom. Utgiftene for dette i løpet av et år blir ca. 732 kroner per person (Larsen, 2018). For noen er dette alt for mye penger, spesielt hvis de er flere i familien som trenger disse type produkter. Det er ikke alle som har nok penger til å dekke matutgiftene til familien. Hvordan skal de da ha råd til å kjøpe mensenprodukter for en eller flere personer. Jeg synes derfor at mensenprodukter burde bli gratis og lett tilgjengelig på alle kvinnelige toaletter i Norge.

Hvem skal betale for bind og tamponger? Jo, jeg personlig tenker at dette er noe kommunen eller den private bedriften som eier toalettet kan betale for. Jeg synes det er rart at toalettpapir skal ligge gratis på alle offentlige toaletter mens mensen-produkter ikke skal det. Nå tenker kanskje mange at jeg putter kvinner i en posisjon hvor jeg sier at de ikke klarer ting selv og ikke kan betale for mensenproduktene. Det sier jeg ikke. Jeg mener bare at kvinner har like mye rett på mensenprodukter på offentlige toaletter akkurat som at alle har rett på dopapir på alle offentlige toaletter.

Mange tror sikkert at noen kommer til å tulle med dette og bruke det som leker. Men det er fordi det er nytt. Hvis dette hadde blitt innført like tidlig som dopapir, hadde dette vært normalt og ingen hadde tenkt over det. Dette er hvorfor jeg mener at vi må starte nå, så dette blir normalisert raskere.

Hvordan hadde det vært hvis menn hadde hatt mensen?

Sykdommer som rammer menn har mer status enn sykdommer som rammer kvinner, og det gis mer penger til forskning på disse sykdommene (Herlofson, 2020). Jeg tror det for lengst hadde vært på plass en ordning med gratis mensenprodukter hvis det var menn som hadde mensen.

Jeg synes ikke kvinner skal straffes med bot for noe de ikke selv kan styre. Mensenprodukter bør være gratis og lett tilgjengelig på alle kvinnelige toaletter i Norge

Powered by Labrador CMS