En slagmark

- Det er rett og slett mayhem.

Det er en slagmark i det skredrammede området.
Publisert
Husene er knust til pinneved.

Bildene til Svalbardposten viser hvor hardt snømassene har rammet bebyggelsen.

- Det er fullstendig kaos i Longyearbyen. Husene står hulter til bulter , og er flyttet som legoklosser, og biler ligger i en bunt. Det er rett og slett mayhem, forteller journalist Christopher Engås som har vært på området i hele dag.

- Disse husene blir aldri mer beboelige, det kan jeg love deg. Det er et salig kaos her, legger han til.

Det var klokka ti i morges av Sysselmannen fikk melding om snøskredet fra Sukkertoppen. Rundt 100 letemannskaper og frivillige har deltatt i aksjonen, som mangler sidestykke på Svalbard. Ti av husene er hardt rammet. Husene står på peler, og står nå inntil rekka nedenfor. Det er i så fall snakk om titalls meter.

Svalbardposten presenterte bilder inne fra et av spisshusene, som viser at bygningen er fylt med snø.

For øyeblikket er det stille, og redningsmannskapene vurderer det videre arbeidet.
Hendelsen har gått dypt inn på folk i Longyearbyen, hvor de fleste kjenner hverandre. Det er også klart at snømengdene som har kommet nedover fjellsida, har vært enorme.

- Det er djevelsk med snø som har kommet ned, for bruddkanten øverst må være én meter høy. Og det er hundre meter ned. Hele øverste rekka er flyttet, konstaterer Laurits Finjord.

Han er på vei ned fra Vei 230 til Lompensenteret etter å ha meldt seg på rasstedet med spade. Når Svalbardposten snakker med ham tidligere i ettermiddag, er det så mange frivillige som har kommet til, at flere blir bedt om å avvente til det trengs nye. Rundt husene jobber letemannskaper og frivillige hardt for å få ryddet vekk snø og gjort hus og område tilgjengelig.

Torgeir Mørk, meteorologikonsulent i tårnet på Svalbard lufthavn var på vei ut til flyplassen når Svalbardposten snakker med ham.

- Det er dypt tragisk. Jeg var der oppe og så om jeg kunne gjøre noe. Det er helt forferdelig, sier han.

Powered by Labrador CMS