Gjennomgår rasområdet:

Her gransker NGI-ekspertene raskanten

Skal lage rapport om rasfaren. Usikkert når folk får flytte hjem.

NGI-ekspertene undersøkte søndag formiddag raskanten oppe i fjellsiden på Sukkertoppen.
Publisert
Spisshusene er rasert etter skredet lørdag formiddag.

Sysselmannen avventer rapporten fra NGI før det blir klart om noen av de vel 170 evakuerte kan vende tilbake til hjemmene sine. I tillegg er en hytte tatt av ras i Bjørndalen

Ifølge sysselmann Kjerstin Askholt var det ingen mennesker ved hytta da raset gikk i Bjørndalen, men hun peker på at situasjonen er uavklart.

- Skredet og omfanget av skredet var overraskende. Det betyr at vi må være forberedt på at ting kan være uavklart framover, sa hun på pressekonferansen i dag klokka 11.

I natt ble ytterligere mennesker evakuert på grunn av skredfare, og hele rekka mellom Hilmar Rekstens veg og Sukkertoppen evakuert. I tillegg ble Nybyen evakuert i går. Totalt er 171 mennesker evakuert fra hjemmene sine.

Geologene er i bakgrunnen på vei opp mot bruddkanten til raset.

Trygge

I morgentimene opplyste Sysselmannen at de nederste spisshusene i Vet 230 skal være trygge fordi det ikke er fare for nye skred der et skred allerede har gått.

Skredeksperter fra NGI er for øyeblikket ut og kartlegger skredfaren, og Askholt venter at arbeidet vil ta minst fem timer.

- Dette blir avgjørende for vår plan videre utover dagen, sier sysselmannen, som skal ha neste stabsmøte klokka 12.

- Det vi er glad for er at vi har fått folk i sikkerhet, sier hun og opplyser at evakueringen i natt har gått smertefritt og relativt raskt, og at folk gikk ned til Kulturhuset, før de etter hvert ble innlosjert hos folk som har åpnet hjemmene sine.

- I første omgang avventer vi tilbakemeldingene som NGI gir oss.
Politidirektoratet har tilbudt forsterkninger, og dette tilbudet blir vurdert fortløpende.

Fremdeles alvorlig

Flere pasienter ble i går kveld fløyet ned til Tromsø og sendt til UNN etter skredulykken, blant andre to barn.

- Tilstanden for det ene barnet er fortsatt alvorlig. De øvrige har kommet fra skredet med lettere skade, sier pressevakt Marit Einejord til Svalbardposten like før klokka 11, søndag.

Helsepersonell tilgjengelig

I tillegg er helsepersonell på plass, og vil blant annet være til stede og ta seg av folk som trenger det i Svalbard kirke.

- Kirken er åpen og der vil det være folk fra helse tilgjengelig for de som er rammet og også andre som har behov. I tillegg er Rabalder åpen, sier stabssjef Jon Starheimsæter.

Svalbardbutikken har også åpnet slik at de evakuerte kan handle inn det de trenger. Dette skjer på Longyearbyen lokalstyres regning.

Klokka ni i morges ble søket med lavinehunder gjenopptatt. Tre ekvipasjer gjennomgår rasområdet, men så vidt det er brakt på det rene, er ingen savnet.

- Det vi konstaterer er at per nå er ingen meldt inn til oss som savnet eller ikke gjort rede for, men vi ønsker å være så sikre som vi kan, sier han.

Powered by Labrador CMS