Sårt farvel

Nikoline Røkenes ble bare to år.

Sokneprest Birgit Lockertsen startet minnestunden med å tenne et lys for Nikoline Røkenes (2), som mistet livet i snøskredet 19. desember. Bildet er tatt i forståelse med familien.
Publisert

Foran alteret, på et lite bord sto to bilder av en smilende toåring og et stearinlys i midten. På hver side av bordet sto blomsterdekorasjoner, og på veggene og på gulvet var det pyntet med ballonger. Nede i kirkerommet og bakover i peisestua, helt til utgangen, var det fullt av barn og voksne. Svært mange ville delta på minnestunden for lille Nikoline.

Dagen i forveien var Alte Kjartan Husby (42), det andre skredofferet, begravet i Ås kirke. Før jul ble det holdt minnestund for ham, og lørdag klokka 12 var Svalbard kirke på nytt fylt til randen.

Birgit Lockertsen, som til daglig er sokneprest i Kroken kirke i Tromsø, vikarierte for sogneprest Leif Magne Helgesen, som er på fastlandet i forbindelse med Husbys begravelse. Lockertsen beskrev i minneordet Nikoline som ei livsglad og aktiv lita jente og en gledesspreder. Hun var mammadalt og likte å hjelpe til, men mest av alt ville hun være sammen med storesøster Pernille, som hun så slik opp til.

Om morgenen den 19. desember, etter en morgenstund med frokost og en prinsessefilm i stua, gjorde de seg klare til å dra ut og ake med rattkjelke.

Det var da de plutselig hørte buldrelyden. Barna sto ute i yttergangen da skredet gikk.

Først ble Nikoline funnet og tatt med til sykehuset av mamma.

- Etter en stund blir Pernille funnet. Det er et under at hun overlevde, fortsatte Lockertsen og pekte på at det var glede og sorg på samme tid.

Det var en fin og verdig minnestund, men samtidig et sårt farvel til ei som hadde livet foran seg. Og det var mange klemmer og tårer.

- Nikoline lever videre i minnene. Nå er utfordringen å finne en ny hverdag, hvor det er plass til både å glede seg og å sørge, framholdt Lockertsen i minneordet.

Sysselmann Kjerstin Askholt overbrakte en hilsen fra statsministeren. Bildet er tatt i forståelse med familien.

Sysselmann Kjerstin Askholt, som statens øverste leder på Svalbard, overbrakte blant annet en hilsen fra statsminister Erna Solberg til foreldrene Pia og Kim Rune og søster Pernille.

I tillegg ble det lest dikt som en hilsen fra Longyearbyen og Polarflokken barnehager før tenningen av lys til tonefølge av Andre Jenssens saksofon med Henry Francis Lytes salme, ”O bli hos meg.

- Det vil alltid være et stort tomrom her på jorda for den som mangler, sa vikarprest Birgit Lockertsen.

Etter minnestunden var det kaffe i peisestua i Svalbard kirke.

Nikoline Røkenes var ei glad jente. Hun ble bare to år gammel. Bildet er tatt i forståelse med familien.
Powered by Labrador CMS