Betydelig skredfare:

Unngå dyp løssnø, og vent til været roer seg

Skredfaren fikk Sysselmannen til å stanse rivingen i Lia. Dersom værmeldingen slår til kan arbeidene sannsynligvis startes opp igjen i løpet av dagen, opplyser Skred AS.

INNEBÆRER RISIKO: Oppfordringen er klar: Ikke prøv å leke med skuteren i heng med mye snø. Bildet er fra januar 2015 da en 21 år gammel mann omkom i et skred han utløste da han lekte med skuteren i lia ved Fardalsbakken.
Publisert

Mandag ettermiddag ble rivingsarbeidene i Lia stanset inntil videre, bestemte Sysselmannen. Avgjørelsen ble tatt etter at de hadde snakket med skredeksperter i Skred AS. Selskapet lager daglige skredvarsler for Longyearbyen. Samtidig ble det avgjort at det foreløpig ikke er aktuelt å evakuere folk som bor i Lia eller i Nybyen.

Tirsdag morgen skal Sysselmannen ha et møte med Skred AS for å ta en ny vurdering av situasjonen. Svalbardposten har snakket med Skred AS i dag og fått vite at det var økende skredfare fra søndag til mandag. Det skyldtes tiltakende vind fra øst, som har fått snøen til å samle seg opp i vestvendte hellinger rundt Longyearbyen.

– Derfor anbefalte vi at de burde stanse arbeidene i Lia. I løpet av dagen i dag, tirsdag, blir det avtakende vind og fra i morgen blir det klarvær. Faren for naturlig utløste skred blir da avtakende i løpet av tirsdagen. Derfor kan arbeidene muligens begynne i løpet av dagen, sier geolog i Skred AS, Sondre Lunde.

Varslet for byen er basert på observasjoner som Unis sin observasjonsgruppe har meldt inn til Skred AS.

Betydelig fare

For skredfaren utenfor Longyearbyen må man se på varselet som ligger på nettsidene varsom.no. Disse lages av Meteorologisk institutt, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og, på fastlandet, Statens vegvesen.

Tirsdag og onsdag ligger skredfaren for Nordenskiöld Land på farenivået som kalles «betydelig». Det er for øyeblikket ustabile fokksnøflak i alle himmelretninger. Vedvarende svake lag kan påvirkes der snødekket er tynt. Det betyr at man må unngå terreng som er brattere enn 30 graders helning. Unngå også områder der skred kan komme ovenfra, såkalte uløpssoner for rasende snø. Unngå også terrengfeller som skavler, overheng og trange partier.

Vent til været roer seg

Etter lang tid med lite snø kan det være fristende for mange å endelig leke seg med skuteren i snøen. Mandag ettermiddag kjørte et skuterfølge seg fast i det som beskrives som «overraskende mye løssnø» i Grøndalspasset.

Martin Indreiten ved Unis koordinerer observasjonskorpset som legger inn observasjoner for forholdene i Longyearbyen. Han mener folk nå må tenke på hvor de ferdes.

– Med mye vind og løssnø får vi en lagdeling av snøen og økende fare for flakskred. Det er en generelt en god idé å vente en dag eller to etter at været har roet seg før man beveger seg ute i terrenget, sier Indreiten.

Han ønsker ikke å begrense folks ferdsel, men håper den enkelte vil unngå ferdsel i skredterreng. Dette betyr blant annet at man må sette seg godt inn i hvilke områder det er greit eller ikke å ferdes i. Å gå inn på varsom.no er sterkt anbefalt.

Powered by Labrador CMS