KRONIKK - Where2O

En viktig brikke i Longyearbyens fremtid

I Longyearbyen er det nå en liten bedrift med fire ansatte, eid av to av Norges største selskaper, som eksporterer noe som ikke har kommet fra Svalbard før – teknologi. Where2O leverer på regjeringens innovasjon og næringsstrategi fra 2019.

Kai Gunnar Jore i Skagerak Kraft jobber her med oppinstrumentering av Kragerøvassdraget i forbindelse med flomvarsel i november 2022.
Publisert Sist oppdatert

I Longyearbyen er det nå en liten bedrift med fire ansatte, eid av to av Norges største selskaper, som eksporterer noe som ikke har kommet fra Svalbard før – teknologi. Where2O leverer på regjeringens innovasjon og næringsstrategi fra 2019.

Boksen som vises her er datasenderen «Drip», utviklet av Telenor Svalbard.

De fleste i Longyearbyen har ikke hørt om Where2O. Ikke rart, siden vi arbeider under panseret med digitaliseringen, det grønne skiftet, samfunnssikkerheten eller det noen kanskje ville kalt sånne datagreier som er litt vanskelig å forklare. Vi kjører ikke så mye i gatene med tungt utstyr med firmalogo på.

Bakgrunnen

For 8 år siden skjønte man at byen vår ikke var trygg mot snøskred. Vi fikk et akutt problem som måtte løses, og det ble løst med stor innsats fra lokale krefter. I flere år har nå snøsensorer lagt grunnlaget for skredvarsling, og gitt myndighetene den informasjonen som har vært nødvendig for å beslutte evakueringer av truede områder.

Denne erfaringen gir nå nye arbeidsplasser på Svalbard. God teknologi – som den Telenor utviklet med hjelp av UNIS – har åpnet muligheter. Skagerak Energi fra Porsgrunn la merke til dette. De er en av Norges 10 største vannkraftprodusenter. De ville vite mye mer om vannet i sine dammer og elver, og de trengte en bedre løsning enn de hadde fra før. Den var dyr, uhåndterlig, og virket ikke alltid. På Svalbard hadde vi teknologi som hadde stått ute en mørketid før. Den var enkel i drift, tålte det meste og hadde et batteri som varte i årevis. Her lå grunnlaget for et produkt.

Et produkt verden trenger

Where2O sørger for at data fra sensorer og målere kommer effektivt, trygt og sikkert frem til brukeren. Dette kan være kraftprodusenter, kommuner som vil sikre samfunnet mot naturfarer, eller kompostprodusenter som vil forhindre brann. Vi får det til ved å bruke raske nettverk, smart programvare og store databaser. Skagerak Energis mål er å redusere sitt vanntap med 1%. Det er mye vann, som vil gi mye ren strøm. Et skritt på vei mot et tryggere klima.

Det er snakkes mye om hva vi skal drive med på Svalbard. Vi har vist at regjeringens næringsstrategi har hatt noe for seg, og har et større potensiale. Her er det kompetanse, et dynamisk internasjonalt forskningsmiljø, gunstige skatteregler og et tøft klima som krever hardføre løsninger av høy kvalitet. Likevel trengs det gode lokale rammevilkår for at vi virkelig skal lykkes. Det må være plass, både i form av kontorer og boliger. Teknologisk innovasjon trenger aktivt samarbeid og vilje, der både myndigheter og akademia er med. Vi har alle spillerne i stallen i byen vår. Nå må de ut på banen, slik at alle de fortrinnene vi har kan bli utnyttet best mulig.

Nå er det er valgkamp, og vi ser frem til den nye Svalbardmeldingen som er rett rundt hjørnet. Nasjonale og lokale politikere skal legge frem visjoner for fremtiden til Longyearbyen. Vi tror vi har en rolle å spille i den.

Snøstasjonen er en av flere som har stått i Longyearbyen. Den er med på å danne grunnlaget for skredvurderinger og beslutning om evakuering.
Powered by Labrador CMS