Skredvarslingen er i gang

Den første snøen kom for en stund siden. Nå har Skred AS sendt ut sesongens første skredbanevarsel for utsatt bebyggelse.

Daglig leder i Skred AS, Kalle Kronholm informerte om skredsikringsløsninger i et møte i teknisk utvalg i desember
Daglig leder i Skred AS, Kalle Kronholm informerte om skredsikringsløsninger i et møte i teknisk utvalg i desember
Publisert
Det er utplassert flere bakcup-snøsensorer denne sesongen for å sikre målingene enda bedre.
Det er utplassert flere bakcup-snøsensorer denne sesongen for å sikre målingene enda bedre.
Snødybdemålerne på Sukkertoppen gir viktig informasjon.
Snødybdemålerne på Sukkertoppen gir viktig informasjon.

Daglig leder i Skred AS, Kalle Kronholm, sier at de har ansvar for å sende ut varslene, mens Sysselmannen står for oppfølgingen videre. Årets første skredbanevarsel for Longyearbyen ble sendt ut 1. november.

– Vi er bare en liten brikke i arbeidet med beredskap og samfunnssikkerhet i Longyearbyen, sier Kronholm.

De som er involvert i arbeidet med skredvarsling er Longyearbyen lokalstyre, Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Sysselmannen og Unis med sine observatører.

Utsatt bebyggelse

Skred AS hadde ansvaret for skredbanevarsel for utsatt bebyggelse i og rundt Longyearbyen, samt for Sverdrupbyen og Nybyen hele sesongen 2017/2018. Før det var det NVE som var ansvarlige for det samme varselet.

– Vi er mange parter som jobber sammen, noen gjør observasjoner mens andre koordinerer funnene før vi sender ut varslene, sier Kronholm.

I tillegg til Skred AS sitt skredbanevarsel har NVE ansvar for det regionale varselet som dekker et mye større område.

Så langt er det ikke falt så mye snø og det er ingen varslet snøskredfare.

– Det er noen plasser som har noe skredaktivitet, men foreløpig ingenting som truer bebyggelsen. Det er meldt kaldt vær framover og lite snø, så foreløpig er det ganske rolig, sier daglig leder i Skred AS.

Flere målere

Det er plassert ut litt flere snødybdemålere i forhold til forrige sesong, men ikke alt er på plass enda.

– Vi skal ha et oppstartsmøte i begynnelsen av november der vi skal samkjøre alle involverte, sier Kronholm.

Skredvarslingen for utsatt bebyggelse går fram til 1. juni neste år.

Mandag denne uken arrangerte Syselmannen, Longyearbyen lokalstyre og Longyearbyen sykehus informasjonsmøte om blant annet beredskap og evakuering ved skredfare.

Regionale varsel

De regionale daglige varslene for Nordenskiöldland på Varsom.no starter ikke opp før 1. desember. Men vakthavende ved snøskredvarslinga, Heidi Stranden, anbefaler å følge med på Varsom Regobs-appen der folk legger inn egne observasjoner når de er ute på tur.

– Det første du møter der er et bratthetskart og du kan se observasjoner gjort i nærheten. Vi ser også på disse registreringene. Jeg vil uansett råde folk til å lese seg opp på hva andre har sett og planlegge turen sin utfra det, sier Stranden.

Forbedret system

Longyearbyen lokalstyre (LL) gjorde en grundig evaluering etter forrige vintersesong.

– Vi har forsterket instrumenteringen for skredvarslingen og har flere back-up løsninger enn tidligere. Etter å ha tettet flere svakheter i systemet fra fjorårssesongen er vi nå godt rustet inn mot årets sesong. Vårt mål er å varsle evakuering så tidlig som mulig slik at dette blir en minst mulig belastning, sier Morten Dyrstad, sektorsjef teknisk i Longyearbyen lokalstyre.

LL jobber parallelt med lokalt skredbanevarsel og med å redusere antall folk som bor i skredutsatt område. Siden forrige sesong er antallet beboere i Lia betydelig redusert etter at flere offentlig eide hus er stengt av. Det området som har flest folk i skredutsatt område i kommende sesong er Nybyen. Der jobbes det med et privat initiativ for skredsikring.

Skredaktivitet

Selv om det så langt har kommet lite snø er det mulighet for skredhendelser i terrenget.

– Vi har registrert noe skredaktivitet på Gruve 7-veien. Selv om det er lite snø kan snøen flytte seg med vinden og skavle seg opp. Det er allerede mulighet for mindre skredhendelser, så vi ber folk som ferdes i terrenget om å være oppmerksomme. Jeg vil oppfordre folk til å bruke Regobs hvis de ser noe i terrenget til hjelp for andre og seg selv, det vil gi en oversikt over alle hendelser som er viktig for alle i Longyearbyen, sier Dyrstad.

Powered by Labrador CMS