Slept til byen

«Ortelius» kom til Longyearbyen søndag kveld. Nå får passasjerene tilbud om aktiviteter ut fra Longyearbyen.

«Polarsyssel» slepte «Ortelius» til Longyearbyen. KV «Sortland» møtte båtene et stykke nord for Forlandet og fulgte slepet.
«Polarsyssel» slepte «Ortelius» til Longyearbyen. KV «Sortland» møtte båtene et stykke nord for Forlandet og fulgte slepet.
Publisert

Det var fredag ettermiddag at Hovedredningssentralen for Nord-Norge (HRS) fikk inn melding fra passasjerskipet «Ortelius», som hadde fått motorstopp i Hinlopenstretet, nær Vaigattøyane.

Sysselmannens skip «Polarsyssel» ble sendt til stedet og slepte «Ortelius» tilbake til Longyearbyen.

– De møtte KV «Sortland» et godt stykke nord for Forlandet. De fulgte «Polarsyssel» helt inn til Longyearbyen, sier sysselmannsførstebetjent Irene Welle.

Jobber med maskinen
«Ortelius» seiler for Oceanwide Expeditions, og var på vei sørover gjennom Hinlopenstretet da motoren stoppet. Skipet hadde 146 personer om bord, av dem var 105 passasjerer.

– Teknikere jobber med maskinen, og vi forventer at båten skal være klar til neste tur som starter den 8. juni, sier Marek Van Der Hulst, operasjonsdirektør (COO) i Oceanwide Expeditions.

Tre maskiningeniører kom fra Nederland, og ble fløyet ut til «Ortelius» med helikopter lørdag kveld. De begynte å jobbe med motoren på skipet mens den var under slep, og arbeider fremdeles for å få skipet klart til neste tur.

Aktiviseres i Longyearbyen
Van Der Hulst forteller at ekspedisjonen som måtte avbrytes startet den 1. juni, og var forventet tilbake i Longyearbyen førstkommende torsdag.

– Nå jobber vi med å tilby passasjerene turer ut fra Longyearbyen, sier han.

Passasjerene bor fremdeles på skipet.

Ifølge HRS og Sysselmannen har det ikke vært noen dramatikk knyttet til motorhavariet.

Powered by Labrador CMS