Slutt for bluesfestivalen?

Tallene for årets festival er enda ikke klare. Leder i Longyearbyen bluesklubb, Espen Helgesen, er usikker på om han kommer til å fortsette å lede festivalen.

Leder i Longyearbyen bluesklubb, Espen Helgesen, skal nå evaluere helgen for å finne ut om det er økonomisk forsvarlig å arrangere en 18. utgave av festivalen.
Leder i Longyearbyen bluesklubb, Espen Helgesen, skal nå evaluere helgen for å finne ut om det er økonomisk forsvarlig å arrangere en 18. utgave av festivalen.
Publisert

– Jeg har vært leder for bluesklubben siden 2011, og må evaluere min egen posisjon. Det er kanskje på tide å gi roret til noen andre, forteller han.

Høydepunkter i kø

Helgens bluesfestival åpnet torsdag, og kunne i løpet av helgen tilby 31 konserter. Årets program er ifølge festivalsjefen noe av det bedre av de til sammen 17 festivalene som er arrangert.

– Musikalsk sett stod høydepunktene i kø. Uansett hvor man gikk var artistene helt fantastiske og publikum var strålende fornøyde. Publikumsgjengangere har gitt oss tilbakemeldinger på at dette programmet er noe av det beste vi har hatt, forteller Helgesen.

Earl Thomas, Trez Gregory og Igor Prado & Just Groove fikk samtlige publikummere til å danse med under søndagens kirkekonsert.
Earl Thomas, Trez Gregory og Igor Prado & Just Groove fikk samtlige publikummere til å danse med under søndagens kirkekonsert.

– Blir helt tappet

Planen var å ha et evalueringsmøte mandag denne uken.

– Vi var litt for slitne til at vi klarte å ha et fullt møte som planlagt. Vi har begynt å gå gjennom økonomien, men er helt i startgropen, så det kommer til å ta en stund før vi får gått gjennom, sier han.

LES MER: Bortviste mann under årets festival

– Hvor mye krever det å arrangere en slik festival?

– Man blir helt tappet, og går helt i kjelleren når man er ferdig. Jeg vil ikke engang prøve å anslå hvor lite søvn det har blitt, men det er lite, forteller Helgesen.

– Tåler enda et underskudd

Etter at evalueringen er gjort og tallene er gjennomgått, skal en finne ut om det er økonomisk forsvarlig å arrangere flere festivaler.

– Det var lite folk på fredagen, i tillegg manglet vi en god del publikum på lørdagen i forhold til hva vi forventet. Småarrangementene var godt besøkt, og flere av disse ble utsolgt, sier han.

Fjorårets festival gikk i minus, og Helgesen mener at man tåler et underskudd også i år. Men da vil forandringer bli vurdert, om en i det hele tatt skal arrangere en 18. utgave av festivalen.

– Vi har enda litt penger på bok, og tåler et underskudd i år også. Men om det skjer må man finne ut om det er økonomisk forsvarlig å arrangere enda en festival. Et alternativ er å nedjustere hele festivalen, et annet er å ikke ha festival i det hele tatt. Det må være folk som er villige til å bidra for at det skal bli noe, sier han.

Amund Maarud & Lucky Lips var ett av de åtte bandene man kunne se på Huset lørdag kveld.
Amund Maarud & Lucky Lips var ett av de åtte bandene man kunne se på Huset lørdag kveld.

– Totalt sett fornøyde

Selv om den lokale støtten er bra, ser Helgesen gjerne at flere av de store sponsorene blir med på laget. De siste årene har flere av de droppet bluesfestivalen, uten at Helgesen ønsker å komme med en konkret sum på hvor mye det faktisk er snakk om.

– Totalt sett er vi kjempefornøyde med den støtten vi har fått fra lokalsamfunnet, men jeg skulle gjerne hatt med flere av de store. Hvis det blir festival til neste år skal vi gå tidlig i dialog med eventuelle sponsorer. Festivalen er avhengig av at sponsorer dekker rundt 50 prosent av budsjettet, sier han.

– Er man i nærheten av det i år?

– Nja, kanskje. Vi vet ikke utgiftene enda. Men i sum må vi bare takke det lokale næringslivet og velvilligheten, alt fra tjenester til direkte pengestøtte, svarer Helgesen.

Gjennom året er det et klubbstyre på syv personer som jobber. Under selve festivalen var det nærmere 90 frivillige i sving.

– Det betyr utrolig mye, uten de frivillige blir det ingen festival. Verken oss i styret eller de frivillige får noe mer enn en t-skjorte i lønn, men det er moro å drive på, sier Helgesen.

Powered by Labrador CMS