Over 30 år siden sist dette skjedde

Byen våknet til et tynt lag nysnø, og vi skriver bare 16. august. Du skal ha bodd her i over 30 år for å ha opplevd noe lignende på denne datoen.

NYSNØ: Longyearbyen våknet til et tynt lag nysnø i morges. Datoen er 16. august.
Publisert
MORGENSTUND: Kosten måtte fram for første gang denne morgenen.

Noen syns det er for tidlig. Andre liker synet av nysnøen som ligger på bakken. Snøfallet natt til i dag er en påminnelse om hvilken årstid vi snart går i møte, selv om vi faktisk har midnattssol i over en uke til.

Synes du det er tidlig med snø allerede i midten av august, kan vi berolige deg med at dette er ganske uvanlig, også i Longyearbyen. For vi skal ganske langt tilbake for å finne snø i byen på denne datoen.

Svalbard-samfunnet er et samfunn der mange bare har bodd i en kort stund. Det kollektive minnet er kanskje derfor ikke det beste. Men internett - og ikke minst Meteorologisk Institutt - husker godt.

I klimaarkivene på Yr.no var det snø i lufta på denne datoen i 1987, men den ble ikke liggende. Minimumstemperaturen var -0,3 grader, som også er den laveste temperaturen som er målt på denne datoen. Da har vi gått tilbake så langt som arkivene strekker seg, til 1946.

Ut over ettermiddagen vil varmegradene - opptil fire av dem - sannsynligvis smelte en del av snøen. De som venter på den skikkelige vinteren, må nok derfor smøre seg med tålmodighet en stund til.

I fjor kom årets første snøfall i byen 14. september. Her kan du se hvordan det så ut da første snøfall kom i midten av september 2006.

Powered by Labrador CMS