Sofia (16) og Mikaela (18) droppet skolen for å finne hundene som forsvant

– Håper dette er gyldig fravær!

Sofia Berger og Mikaela da Silva sammen med Stalin og Charlott, to av hundene som var borte natt til onsdag.
Publisert

Tirsdag kveld kjørte hundekjører Sofia Berger og venninnen Mikaela da Silva hvert sitt åttespann med hunder i Adventdalen. Men i 20-tiden mistet de kontroll på det ene åttespannet ved Jernsenga.

– Vi stoppet opp og tok en liten pause. Jeg stod på bremsen, men så rykket hundene til. Dermed falt jeg av, og hundene løp av gårde, forteller Mikaela.

Les også: Sofia (16) mistet hundene sine i Adventdalen

Hun satte seg på Sofias slede, og sammen forsøkte de å få kontroll på hundene. Da kom det et vindkast, som ødela sikten – og på et øyeblikk var hundene borte.

Sofia ringte faren, Johan, som kom dem i møte. Mikaelas kjæreste og en venninne, samt flere fra hundemiljøet, begynte også å lete etter hundene. Og moren holdt utkikk dersom de skulle ha løpt inn til Longyearbyen.

– Vi ga oss ikke før klokka var to i natt! Det var kaldt og surt, så det var veldig snilt av dem som orket å være med på å lete etter hundene, sier jentene.

Les også: Sofia (15) knuste guttene på fastlandet.

Hundene hadde verken refleks eller lys på seg, så det var ikke enkelt å finne dem igjen i mørket.

I morges startet nye søk. Gode hjelpere fra hundemiljøet søkte i Bolterdalen, Mälardalen, på Revneset, i Foxdalen, i Janssondalen, i Adventdalen og i Sassen, uten hell.

Også Sysselmannen bistod i søket. De dro ut til Adventdalen med helikopter og søkte langs iskanten.

Så, ved 14-tiden kom gladmeldingen som jentene hadde ventet på.

– Vi skulle bare spise og deretter ha et møte med dem som skulle være med å lete. Da fikk vi melding fra en som hadde funnet hundene. Alle var i god behold, nesten på samme sted som vi mistet dem, sier Sofia.

Da tenkte hun: «Oi, så flinke hunder jeg har!».

– Hundene hadde oppført seg fint, og sleden stod rett. Det kan se ut som at de har stoppet opp, lurt på hvor vi ble av og deretter lagt seg til ro for å vente på oss, sier 16-åringen.

Trolig har de vært i nærheten av hundene flere ganger mens de så etter dem, men mørket, sterk vind og dårlig sikt i går gjorde at de ikke ble funnet tidligere.

– Det er litt rart. I dag var det ganske god sikt. Vi burde sett dem når man har så svære lyskastere som vi hadde. Og Sysselmannen var også i det samme området med helikopter. Vi var nok nær hundene mange ganger, men de var nok for slitne til å lage lyd, sier jentene.

Les også: Sofia (15) vant endelig Trappers Trail.

De takker alle som har bistått i leteaksjonen.

– Veldig mange har vært med på å lete etter hundene. Det er vi takknemlige for, sier de.

Med hundene trygt hjemme, gjenstår det bare å se hva som blir sagt når jentene returnerer til skolen.

– Det ble ikke noe skole i dag, så det blir kanskje litt drama i morgen, sier Mikaela.

– Vi vet ikke om dette regnes som gyldig fravær. Det får vi se på. Men når hundene forsvinner, så prioriterer vi i hvert fall dem først, legger Sofia til.

Hun fikk et etterlengtet gjensyn med hundene sine.

– Jeg ble så glad da jeg så hundene, og de ble også kjempeglade da de så meg, forteller 16-åringen.

Ekstra godt var det å se favoritthunden Stalin igjen.

– Nå har jeg endelig noen å sove med om nettene, sier Sofia.

Og venninna kan omsider slappe av etter den uheldige treningsturen.

– Jeg har vært med Sofia på tur fire-fem ganger, og er under opplæring. Det ble en dramatisk start, men det gikk heldigvis bra, sier Mikaela.

Powered by Labrador CMS