17. mai-talene:

Sokneprestens 17. mai-preken

Les Leif Magne Helgesens preken på nasjonaldagen.

Publisert

Gratulere med Dagen!
Hva betyr denne dagen? Hva betyr 17.mai?
Er det en viktig dag, eller er det bare en dag hvor vi feirer oss selv?
Er dette en inkluderende dag, - eller er det en ekskluderende dag?

Det er de som bor i vårt felleskap både her i Longyearbyen
og på fastlandet, som har problemer med å feire sammen med oss i dag.
De føler seg ikke inkludert. Er det slik vi vil ha det, at noen står utenfor fellesskapet på vår festdag, eller er alle velkomne?

Bildegalleri: 17. mai-toget i bilder

Er dette en hvit dag, eller er det en fargerik dag hvor vi feirer sammen med svensker, dansker, tyskere, amerikanere, asiater, afrikanere, russere, ukrainere .. Er vi rause som nasjon? Er vi rause som fellesskap? Er vi rause på Svalbard?

Jeg tror det! I hovedsum er vi rause i Longyearbyen og på fastlandet. Verdier denne dagen er klare. Vi feirer frihet og likeverd. Vi feirer at vi har fred. Vi feirer at vi har trosfrihet, vi har meningsfrihet, vi har et demokrati hvor vi alle er med på å bestemme.

Men våre verdier blir satt på prøve i et Europa hvor nasjonalistiske strømninger øker. Også i Norden, og i vårt eget land, er nasjonalismen en farlig kraft som vil ødelegge den frihet og likeverd som våre forfedre har kjempet for.

Video: 17. mai-tog i vind og sol

I 1989 ble Berlin-muren revet. Det er 29 år siden. Da trodde vi at murer var historie. Da trodde vi piggtråd og gettoer var historie.

I dag er det bygd nye gjerder og murer med piggtråd på toppen. Muren Israel har bygd for å holde palestinerne borte, er dobbelt så høy som Berlin muren var. Vi kjenner til USAs planer om å bygge en mur mot Mexico.

I Europa, i yttergrenser av EU, har Ungarn satt opp et gjerde mot Serbia
som minner om det vi ser på bilder fra konsentrasjonsleirer. Det samme har Bulgaria gjort mot Tyrkia. Middelhavet er blitt som en vollgrav rundt en befestet borg. Middelhavet er blitt vårt tids massegrav. Det er uverdig.
I Norge fikk myndighetene panikk når noen mennesker kom syklene over grensen på Storskog - fra Russland til Finnmark.

Bildegalleri: Storslått feiring i Svalbardhallen

Er vi inkluderende, eller er vi ekskluderende?

Det er mange dilemmaer som følger av at mennesker søker mot Europa
og vårt eget land, men alle skal behandles med respekt og verdighet. Alle mennesker er like mye verdt. Det er utfordringen!

Vi har bygd flere tiår på å rive gjerder i Europa. Vi bruker måneder på å bygge nye gjerder og murer. Det er en feil utvikling

Jeg er stolt av det norske flagg. Det er et vakkert flagg. Det står for viktige verdier vi bygger vårt fellesskap på. Men flagget kan også misbrukes.

Bildegalleri: – En dag for glede og takknemlighet

Flagget misbrukes hvis vi bruker det til å løfte oss selv opp, og tråkke på andre. Flagget misbrukes hvis vi glemmer at vi lever i et større felleskap på jord. Flagget misbrukes hvis det brukes som våpen i ekstremisters hender.

Derfor er denne dagen viktig. Vi verner om vårt flagg og våre verdier.
Vi verner om fellesskapet.
I Longyearbyen har vi lang tradisjon med å feire denne dagen sammen med våre gode naboer fra Barentsburg. Norge og Russland. Naboer som aldri har kriget mot hverandre.

Vi har erfaring fra å løse konflikter på en fredelig måte. Det handler om verdivalg. Fred er mulig!

Selv i Syria, i Jemen, mellom Israel og Palestina, og i Europa hvor vi lever og bor. Fred er mulig!

Vi er forskjellige som mennesker. Det er ingen trussel! Det er en positiv verdi at vi er forskjellige. Fredelig sameksistens i et fargerikt fellesskap er mulig!

Selv i den verste konflikt på jord; Fred er mulig!

Derfor ferier vi denne dagen Vi løfter stolt vårt flagg, mens vi sender noen ord til Gud vår Fader i takk og bønn for vår nasjon og for alt liv på jord.

I Bibelen står det vakre ord om det som er den største verdien vi kan bygge våre fellesskap på. Det står om tro, håp og kjærlighet.
Størst blant alle verdier, er kjærligheten!

Kjærligheten er en gave,
Kjærligheten er en oppgave!!

La oss reise oss å synge vår nasjonalsang sammen!

Her er alle 17. mai-talene

Powered by Labrador CMS