Ella (14) ble beste kvinne på mila

Ella Krystad vant Spitsbergenmila under årets utgave av Spitsbergen Marathon. Longyearbyen tok også dobbelt på herresiden, med Martin Higraff (15) på andreplass.

Ella Krystad fra Svalbard Turn løp fra alle konkurrentene i Spitsbergenmila, og ble beste kvinne.
Publisert
Erlend Kjørstad, som representerer Frosta IL, men som bor i Longyearbyen, vant mila. Men på plassen bak kom Martin Higraff (15), som representerer Svalbard Turn.
Vinner av herreklassen i maraton, tyske Matthias Werner Aust.
Franske Delphine Poirot, som bor i Norge, vant en klar seier i damenes halvmaraton.
De var med på minimaraton. Ikke for å komme først i mål, men for å ha det gøy. Fra venstre: Ada Feiner Anresen (11), Paula Dahl (10) og Sigrid Schei Fledsberg (10).
Fra starten på minimaraton.

14 år gamle Ella Krystad har bodd i Longyearbyen omtrent hele livet. Lørdag løp hun 10 kilometer på tiden 49.23, og ble med det beste kvinne. Som samtlige andre Svalbardposten snakket med etter målgang, slet Ella med vinden.

- Det var fryktelig tungt fra flyplassen og langs Burmaveien inn til byen igjjen. Men jeg er fornøyd, sier Ella Krystad, som stort sett bare trener svømming. Lørdag viste hun at det ikke bare i det våte element at hun har styrke og utholdenhet.

Tar ikke 2. plasser

Erlend Kjørsvik har bodd i Longyearbyen i to år, og jobber som guide for Basecamp. Han representerer Frosta IL, og kom inn først av alle på Spitstergenmila på tiden 39.44.

- Det gikk fint helt til vending ved flyplassen. Det ble tungt i motvinden tilbake, sier Kjørsvik som hadde som mål å vinne mila.

- Jeg deltar ikke for å få andreplasser, slo han fast.

15 år gamle Martin Higraff fra Svalbard Turn imponerte minst like mye med sin andreplass i herreklassen. Han sprang inn til tiden 41.39 som er meget sterkt, forholdene og hans unge alder tatt i betraktning.

Tysk og Nederlandsk

På helmaraton var det tyskeren Matthias Werner Aust som løp raskest. Han klarte akkurat den magiske tretimersgrensen i vindrossene og klokket seg inn på tiden 2.59.46. Aust har kun løpt maraton en gang før, det var i Longyearbyen i 2017.

- Da kom jeg på andreplass. Det var deilig å kunne inkassere seieren i år, sier tyskeren.

På kvinnesiden var det Danielle Krijgsman som var raskest. Den nederlandske kvinnen kom inn på tiden 3.17.27.

Silja Nordvåg fra Longyearbyen kom her inn på en finfin andreplass, drøyt 21 og et halvt minutt etter vinneren.

Samboerpar vant

På den halve distansen var det et samboerpar som stakk av med seirene i kvinne- og herreklassen. Delphine Poirot seiret på spinnesiden, mens Alan Cherry var raskeste herre. Poirot fikk tiden 1.29.57, mens samboeren kom i mål på tiden 1.22.24.

- Det var en fin opplevelse, men du verden så tungt det var i motvinden, forteller Cherry.

Poirot er fransk, og Cherry er skotsk, men begge bor i Oslo, og snakker godt norsk.

Alle resultatene fra årets Spitsbergen Marathon finner du her.

553 deltok

I tillegg til de mange som løp 10 km, 21 km og 42 km, ble det tradisjonen tro arrangert løp for de minste også. Barna kunne som vanlig velge mellom en kort løype over og rundt Haugen, og en lengre løype rundt huset, og tilbake til Svalbardhallen.

- Vi løper ikke for å komme først, men for å ha det gøy, fortalte Paula Dahl (10) til Svalbardposten før start. Hun løp sammen med venninnene Ada Feiner Andresen (11) og Sigrid Schei Fledsberg (10).

Årets Spitsbergen Marathon hadde i alt 553 deltagere, og det er soleklar rekord. Deltagerne kom fra 20 nasjoner, inkludert land så langt borte som Hellas og Mexico.

Powered by Labrador CMS