Staten har flyttet inn

Det tidligere post- og bankbygget i Longyearbyen er nå bygget om til nye statlige arbeidsplasser.

SNART 40 ÅR: Post- og bankbygget ble bygget i 1982 og ombygget i 1999. Etter den innvendige totalrenoveringen i 2021 skifter det navn til Statens Hus.
Publisert Sist oppdatert

Mandag 13. juni overleverte Statsbygg bygget til Arbeidstilsynet, Forbrukertilsynet, NAV, Norsk helsenett, Nærings- og fiskeridepartementet og Skatteetaten. Det var sysselmester Lars Fause som ønsket velkommen og Statsbygg som overleverte lokalene til brukerne representert ved NAV og Norsk helsenett.

Sysselmester Lars Fause ønsket velkommen

Bygget åpnet først i 1982. Da var det postkontor og sparebank i første etasje, og i andre etasje holdt Arbeidstilsynet og Polarinstituttet til. I 1999 ble andre etasje bygget om for å huse Arbeidstilsynet, Bergmesteren, NAV og Skatteetaten, i tillegg til to leiligheter som var disponert av Posten.

Arealene i bygget er tilrettelagt med åpent landskap, felles møterom og sosiale soner. I tillegg er Postens arealer pusset opp. Det forteller prosjekteier Inger-Johanne Tollaas i Statsbygg.

– Det mest spektakulære i byggeprosessen var å fjerne hvelvet i det tidligere banklokalet i første etasje hvor NAV og Skatteetaten nå er flyttet inn. Til det måtte vi benytte diamentsag. Arbeidet gikk helt etter plan uten nevneverdige forstyrrelser til Posten som er vegg i vegg, sier Tollaas.

Det er kunstneren Randi Nygård som har utviklet de syv stedsspesifikke verkene som er å se i lokalene. Verkene er basert på økologiske og miljømessige forhold i nordområdene.

Prosjektleder Kathinka Gunnestad Martinsen, som også er bosatt i Longyearbyen, er glad for at de nå kan åpne Statens hus.

– Det har vært et spennende og krevende prosjekt med flere endringer underveis, og vi er glade for det gode samarbeidet med avdelingene Drift- og vedlikehold og Eiendom i Statsbygg, som har gjort prosessen mer smidig, sier Martinsen.

Store Norske Mandskor på åpningen.
Powered by Labrador CMS