Mindre penger til Svalbard

Mens regjeringen i fjor lot pengene drysse over Svalbard, er årets budsjett mer nøkternt.

Publisert

To likeverdige helikoptre, hangar, ny båt og flere ansatte til Sysselmannen og penger til renseanlegg til energiverket var noe av det Svalbard fikk ekstra midler til på statsbudsjettet for 2014. Dette er prosjekter som er fullfinansiert i år, og svalbardbudsjettet for 2015 er redusert.

Forslaget til budsjettramme for svalbardbudsjettet for 2015 er 417,8 millioner kroner. Dette er 37,5 millioner kroner mindre enn det vedtatte budsjettet for 2014.

Får ikke dekket etterslep
Longyearbyen lokalstyre (LL) søkte Justis- og beredskapsdepartementet om 214 millioner kroner for neste år. Av dette skulle over 79 millioner kroner gå til drift og oppgradering av energiverket. I regjeringens forslag til budsjett foreslår de at LL selv skal betale en tredel av utgiftene, mens staten betaler resten.

I statsbudsjettet er det satt av i overkant av 142 millioner kroner til Longyearbyen lokalstyre neste år. Av det er 13,3 millioner kroner satt av til rehabilitering av energiverket.

– Vi konstaterer at det er lagt inn en delvis støtte til vedlikehold på energiverket. Det er litt langt fra det Høyre sa i opposisjon. Men samtidig kommer de oss delvis i møte, og det viser likevel at samhandlingen med Justisdepartementet og Polaravdelingen fungerer. Vi må bare jobbe videre, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Svalbardposten kommer tilbake med mer om statsbudsjettet.

Powered by Labrador CMS