17. mai-talene:

Store Norske-direktørens tale ved bautaen på Skjæringa

Jan Morten S. Ertsaas får ros for denne talen.

Publisert

Kjære alle sammen – gratulerer med dagen!

Denne vakre bautaen ble reist av ansatte i Store Norske til ære for dem som falt i kamp på Svalbard under andre verdenskrig. Den ble avduket i 1949 av Kong Olav som den gang var Kronprins.

Han avsluttet sin tale i forbindelse med avdukingen med følgende:
«I takknemlighet og ærbødighet minnes vi disse menn og det de gjorde for land og folk i en trengselstid. Må deres minne alltid leve blant oss, enten vi er her på Svalbard eller hvor som helst i vårt vidstrakte og kjære land».

Bildegalleri: Storslått feiring i Svalbardhallen

17. mai er en gledens og ettertenksomhetens dag. For de yngste blant oss handler dagen om ballonger, is, glede, lek og moro. For oss som er noe eldre er det også en dag for ettertanke, takknemlighet og refleksjon.

Vi feirer at Norge på denne dagen for mer enn 200 år siden fikk egen grunnlov – en moderne og fremsynt grunnlov som sikret oss frihet, demokratiske rettigheter og trygghet.

Bildegalleri: – En dag for glede og takknemlighet

For oss som bor i Norge og her i Longyearbyen er det en selvfølge at vi fritt kan uttrykke våre meninger, velge våre ledere, leve ut vår kjærlighet og fostre opp våre barn i trygge omgivelser. Det vi tar for gitt er ingen selvfølge andre plasser i verden – det blir vi daglig minnet om i internasjonale nyheter.

Vi er heldig stilt i Norge, trygt plassert i en fredelig del av verden med overflod av naturressurser. Men rikdom på ressurser er ikke uten videre oppskriften til nasjonal suksess. Det viktigste er vår evne til å samarbeide, til å dele av felles goder og å ha respekt for hverandre. La oss derfor være takknemlighet for det grunnlaget som ble lagt på Eidsvoll i 1814 og som siden er forvaltet og foredlet i et levende og fungerende demokrati. Gjennom arbeid, kloke valg, framsynthet, respekt og godt samarbeid har våre forfedre og vi utviklet det Norge vi har i dag. Noen har også ofret mer enn vi kan forvente.

Bildegalleri: 17. mai-toget i bilder

Vi hedrer og minnes i dag 26 landsmenn som gav sine liv i kamp her på Svalbard. De kjempet og gav det største offeret for vår frihet. 14 av dem mistet livet under operasjon Fritham i 1942. Einar Sverdrup, Store Norskes daværende direktør ledet en gruppe som skulle hindre Tyskerne fra å få kontroll over Svalbard. Den 14. mai like etter midnatt ble skipene Isbjørn og Selis angrepet, skutt i brann og senket av tyske fly i Grønfjorden. De overlevende etter angrepet tok seg til Barentsburg og Svea og fortsatte kampene der.
Det siste året har vi på nytt opplevd at liv er gått tapt i Grønfjorden. Jeg vil benytte anledningen til å sende en hilsen til våre russiske naboer og gjester og minnes de 8 av deres landsmenn som mistet livet i helikopterulykken i oktober i fjor. Vi er få her opp, og har ingen å miste.

Video: 17. mai-tog i vind og sol

Med disse ord er det med stor respekt og takknemlighet jeg legger ned kransen til minne om de 26 nordmenn som gav sitt liv i kampene på Svalbard under krigen.

Her er alle 17. mai-talene

Powered by Labrador CMS