Uværet ventes

Det meldes om liten til full storm og snøskredfaren er satt til betydelig.

Det er allerede en del vind. Sysselmannen oppfordrer alle til å holde seg innendørs mens selve uværet pågår.
Det er allerede en del vind. Sysselmannen oppfordrer alle til å holde seg innendørs mens selve uværet pågår.
Publisert

Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre hadde møte med NVE klokken 10.00 i formiddag, og prognosene for uværet opprettholdes. Det meldes om liten til full storm og 15-20 mm nedbør i Longyearbyen-området. Det skriver Sysselmannen i en pressemelding tirsdag ettermiddag.

– Vi ber folk om å ta sine forholdsregler, vurdere værsituasjonen og holde seg innendørs mens selve uværet pågår. Løse gjenstander må sikres for ikke å bli tatt av vinden. Sikten vil være dårlig for brøytemannskapene. Dersom noen må ut, ber vi dem derfor om å være svært varsomme når de ferdes på og langs veiene, sier sysselmann Kjerstin Askholt i pressemeldingen.

Stengt vei

Morten Dyrstad i Longyearbyen lokalstyre opplyser at veien fra skolen til Nybyen i krysset mellom vei 100 og 106 er stengt. Vei 300 på den andre siden av Longyeardalen er åpnet slik at det er adkomst til Huset og Nybyen.

Veien 100 opp mot Nybyen er stengt. Vei 300 på den andre siden av Longyeardalen er åpnet for å sikre adkomst til Huset og Nybyen.
Veien 100 opp mot Nybyen er stengt. Vei 300 på den andre siden av Longyeardalen er åpnet for å sikre adkomst til Huset og Nybyen.

– Vi følger værutviklingen nøye og har løpende kontakt med NVE, opplyser sysselmann Kjerstin Askholt.

Sysselmannen ber folk om å følge med på nettsidene til Sysselmannen og Longyearbyen lokalstyre. Informasjon blir lagt ut løpende, også om skredfaren den første tiden etter at uværet har passert.

– Dersom noen av de som bor i de evakuerte boligene kommer opp med flyet og trenger overnatting, kan de ta kontakt med boligkontoret som er etablert i foajeen i Næringsbygget, opplyser Longyearbyen lokalstyre.

– På grensen til orkan

Statsmeteorolog Eirin Arnesen forteller til Svalbardposten at vinden vil øke kraftig utover kvelden.

– Longyearbyen ligger relativt skjermet, så det er vanskelig å si nøyaktig hvordan situasjonen vil bli der. Men i fjellhøyde på 700 til 1000 meter venter vi vind på over 30 meter i sekundet. Da snakker vi sterk storm, på grensa til orkan, sier Arnesen.

Hun forteller videre at det er ventet at vinden vil avta utover kvelden.

– Sånn det ser ut nå vil nok det verste ha gått over når vi nærmer oss klokka 23.00 i kveld. Det blir ikke en langvarig storm. Utover kvelden og natten legger vinden seg på kuling.

Hun oppfordrer alle til å følge rådene fra Sysselmannen.

– Dette er ikke dagen for å ta sjanser på noe som helst. Vinden kan slå kraftig ned i enkelte utsatte dalstrøk, sier Arnesen.

Flytrafikken har tirsdag gått som normalt. Svalbard Kirke besluttet i går kveld å avlyse skredmarkeringen 19.desember på grunn av værforholdene.

Stengt på Coal Miners Cabins

Hurtigruten Svalbard har stengt Coal Miners Cabins i Nybyen, etter at deler hotellbrakkene deres ble beordret evakuert.

– Vi stengte ned for at det skal være mer komfortabelt for gjestene våre. Det er meldt et vanvittig vær utover kvelden, og da er det ikke noe særlig å gå mellom byggene, sier destinasjonsdirektør Fred Anton Firing Ravneberg.

Han forteller at de hadde noen gjester som ble flyttet til Polarhotellet.

– Det gikk fint. Det er gode rutiner her på slikt, sier han.

De fleste av gjestene skulle ned med flyet tirsdag, og noen nye kom til byen.

– Vi har også noen lokale boende hos oss, men vi hadde ledige rom sist jeg sjekket, sier Ravneberg.

– Ganske stort tap

Også Gjestehus 102 har måttet omplassere gjester.

– Vi hadde 7 gjester i går og fikk tre som kom med flyet i dag. Alle er plassert på Haugen pensjonat og Polarriggen, sier Daglig leder Olena Hindseth.

Hun forteller at de i tillegg måtte si nei til elleve gjester som booket rom i siste liten.

– Hva betyr evakueringen for dere økonomisk?

– Det er et ganske stort tap. Om vi hadde blitt evakuert nå i dag, i stedet for i går, hadde kostnadene blitt mindre, sier hun.

Hindseth legger til at slike situasjoner også er vanskelige for de ansatte.

– Men vi har utarbeidet en plan for det, sier hun.

Brøytemannskapene beredt
LNS Spitsbergen er forberedt på uvær. De har klargjort kjøretøyer og ekstra mannskaper.
– Vi har allerede begynt å strø litt i kryss. Vi har folk på hele tiden, og skal være klar når det slår til, sier administrerende direktør Frank Jakobsen.

Selskapet har normalt to på brøytevakt til enhver tid. I tillegg blir kullkjørerne satt inn i brøyting ved dårlig vær, og flere kan kalles ut.
Jakobsen oppfordrer folk som ikke har noe på veiene å gjøre å holde seg hjemme når været blir dårlig.

– Det blir utfordrende for våre mannskaper også, og vi sliter med at folk kjører seg fast når det skal ut og se på vær, sier han.

De holder veier åpne i prioritert rekkefølge.

– Vi er ved godt mot her, sier Jakobsen.

Han opplyser at veien til SvalSat er stengt, mens trafikken og arbeidet i Gruve 7 går som normalt.

Powered by Labrador CMS