Håper dette forslaget skal gi billigere øl

Regjeringen ønsker avgiftskutt for mikrobryggeriene. Svalbard Bryggeri håper det kommer forbrukerne, og ikke kjøpmennene, til gode.

NTB melder at regjeringen foreslår et kutt i alkoholavgiften. Robert Johansen er positiv til forslaget, men ikke helt overbevist.
NTB melder at regjeringen foreslår et kutt i alkoholavgiften. Robert Johansen er positiv til forslaget, men ikke helt overbevist.
Publisert

Tirsdag melder NTB at regjeringen i revidert budsjett foreslår et kutt i alkoholavgiften. Avgiftskuttet skal gjelde 114 mikrobryggerier som er med i Bryggeri- og drikkevareforeningen (BROD), og anslås til om lag 15 millioner kroner.

Forslaget omfatter bryggerier som produserer under 500.000 liter øl med styrke fra 3,7 til og med 4,7 volumprosent alkohol, altså øl som kan selges i butikk, skriver NTB.

Les også: Svalbard-ølet skal ut i verden

Avgiftslettelsen gjelder for omsetningen av de første 200.000 literne. Det gis 20 prosent avgiftsrabatt på de første 50.000 literne. Deretter 15 prosent for volum mellom 50.000 og 100.000, ti prosent fra 100.000-150.000 liter og fem prosent for volum mellom 150.000 og 200.000 liter.

Reiser spørsmål

Robert Johansen, som eier og driver Svalbard Bryggeri, er spent på hva et eventuelt avgiftskutt vil bety i praksis.

– Det er et veldig bra forslag, men det er en del ting som må ordnes underveis. Dette skal komme kundene til gode, så får vi se om prisnedgangen tilsvarer avgiftslettelsen, sier Johansen.

Les mer: Øl skal gi fjernvarme

Ølet som Svalbard Bryggeri produserer distribueres av Mack. Johansen påpeker at det er Mack, og ikke Svalbard Bryggeri, som betaler alkoholavgiften til staten.

Sjefen på Svalbard Bryggeri har fått med seg regjeringens forslag, men sitter igjen med noen spørsmål.
Sjefen på Svalbard Bryggeri har fått med seg regjeringens forslag, men sitter igjen med noen spørsmål.

Svalbard Bryggeri-sjefen sitter igjen med noen spørsmål til regjeringens forslag.

– Det ser bra ut, men vi er igjen i en skvis på Svalbard. Det blir ikke billigere å brygge øl, men billigere å selge det på fastlandet. På Svalbard selger vi avgiftsfritt, så her vil det ikke gi noe utslag. Spørsmålet er om de beregner avgiftskutt på det vi selger på fastlandet eller den totale mengden vi produserer, sier Johansen.

Les også: Tar av med Svalbard Bryggeri

I fjor produserte Svalbard Bryggeri 128.000 liter øl. I år er målet å runde 200.000 liter.

100.000 liter selges på Svalbard, mens den andre halvparten sendes til fastlandet.

Håper på billigere øl og mersalg

Regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett legges frem 15. mai. Får politikerne det som de vil, skal det legges bedre til rette for ølgründere som Johansen.

Fra arkivet: Varsler øl-gjennomgang

– Det ligger mye kultur i øl. Kortreist mat og drikke er i vinden. Dessverre driver mange omtrent på dugnad, for det er så kostbart å være ølgründer. Med forslaget vårt blir det mer lønnsomt å brygge og selge. Det er også bra for distriktene, sier kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande ifølge NTB.

Andreas Hegermann Riis og Robert Johansen i Svalbard Bryggeri.
Andreas Hegermann Riis og Robert Johansen i Svalbard Bryggeri.

Eieren er Svalbard Bryggeri er imidlertid spent på hvem som vil tjene på en eventuell avgiftslettelse.

– Det blir ikke mer penger til oss. Det er mersalget vi er ute etter. Det tror jeg at det vil bli, dersom det faktisk blir en reell prisreduksjon for forbrukerne. Det vil absolutt hjelpe, dersom sisteleddet gjør det de skal, sier Johansen, som riktignok ikke er helt overbevist.

Fra arkivet: Sender øl til fastlandet

– Det er dreier seg om butikkøl, og en avgiftsreduksjon betyr ikke nødvendigvis at prisen i butikken går ned. Man må kontrollere at kjøpmennene ikke sitter igjen med hele fortjenesten. Vi har sett det ved momskutt tidligere, hvor kutt ikke har gitt den effekten man hadde forventet. Det er kjøpmannen som avgjør hva ølet skal koste, og det gjenstår å se om ølet går prosentvis like mye ned i pris som staten gir i avgiftslette. Det er bra at det legges frem et slikt forslag. Det er alle tiders, men det skal også gjennomføres. Det kan man ikke ta for gitt. Jeg håper at ølet blir billigere. Det er lagt opp til at det skal bli det, så får vi se hva som blir utfallet, sier ølgründeren.

Powered by Labrador CMS