Krisesenter slår alarm:

– Svalbard fristed for voldsmenn

Krisesenteret i Tromsø frykter mørketall for familievold på Svalbard. – Man risikerer at Svalbard kan bli et slags fristed for voldsmenn, advarer senterleder Hanne Beate Stenvaag.

FAMILIEVOLD: Krisesenter frykter mørketall for familievold i Longyearbyen. Sysselmannen har behandlet to slike saker det siste året.
FAMILIEVOLD: Krisesenter frykter mørketall for familievold i Longyearbyen. Sysselmannen har behandlet to slike saker det siste året.
Publisert

Sysselmannen har det siste året har de behandlet to familievoldssaker.

Leder ved Krisesenteret for Tromsø og omegn, Hanne Beate Stenvaag, sier til NRK at de kjenner til flere tilfeller. Hun tror det er et større problem fordi utenlandske kvinner har færre rettigheter på Svalbard enn på fastlandet.

– Det er sannsynlig å tenke at det er store mørketall. Man risikerer at Svalbard kan bli et slags fristed for voldsmenn, sier hun i intervjuet.

Sysselmannen kjenner seg ikke igjen i denne beskrivelsen.

– Må reise tilbake

Utlendingsloven og loven om sosiale tjenester gjelder ikke på Svalbard.

– På fastlandet vil utenlandske kvinner ha rett til bistand fra krisesenteret, fra politiet og fra advokat. De vil også kunne søke oppholdstillatelse på selvstendig grunnlag hvis de har blitt utsatt for mishandling i sitt samliv. På Svalbard har de ikke de samme mulighetene. De får beskjed om å måtte reise tilbake hvis de søker hjelp etter å ha blitt mishandlet, forklarer advokat Beate Arntzen i et intervju med NRK.

Ved Krisesenteret er man bekymret for at dette kan føre til at utenlandske kvinner på Svalbard blir værende i voldelige forhold.

– Mangelen på rettigheter påvirker maktforholdet i mange forhold fordi man vet fordi at hvis man skiller seg så er man nødt til å reise tilbake til opprinnelseslandet. Fattigdom og vanskelige forhold gjør at det ikke er et alternativ. Det virker som Svalbard er norsk når det passer oss, og ikke norsk når det ikke passer, sier Stenvaag.

– Må løses

– Dette kan vi ikke være bekjent av. Situasjonen må løses opp i, sier lokalstyreleder Arild Olsen til NRK i sin kommentar.

– Det er en kjent problemstilling at mange innbyggere har en annen rettighetslovgivning enn mange andre. Med en befolkning på 2.300 mennesker og 52 nasjonaliteter er det en stor gruppe mennesker som fra tid til annen havner i veldig uheldige situasjoner, fastslår han.

Powered by Labrador CMS