Se klipp:

Svalbard Husky i NRK-dokumentar

I mars ble Audun og Mia Salte ved Svalbard Husky kontaktet av programlederen for NRK-dokumentarserien «Innafor». Fra i dag, mandag, kan du se episoden.

Mia og Audun Salte i dokumentarserien Innafor på NRK. Fra mandag denne uken kan episoden, som heter 100 dager, sees på NRK nett-TV.
Mia og Audun Salte i dokumentarserien Innafor på NRK. Fra mandag denne uken kan episoden, som heter 100 dager, sees på NRK nett-TV.
Publisert

– Gudene vet hvor de hørte om oss. Men det er jo bare kjekt å få vise frem det vi driver med, og ikke minst de fine bikkjene, sier Audun.

Imponerende prosjekt

Episoden, som heter «100 dager» og varer i over en time, inneholder klipp fra 100 menneskers hverdag etter at koronaen inntraff Norge. Mia og Audun er med i et par minutter, og all filmingen gjorde de selv.

– Jeg er imponert over prosjektet, med så mange personer – det må ha vært en vanvittig klippejobb. Vi filmet veldig mye, men det er vanskelig å få dokumentert hverdagen ordentlig på et par minutter. Jeg tror likevel hele Norge har fått med seg den utfordrende situasjonen alle hundegårdene i hele landet kom i, sier Audun.

Viktig å fremme kulturen

De har figurert i dokumentarer tidligere, og har etter hvert lært seg å si nei til tilbudene som kommer. Samtidig er de klar over ansvaret de har, som en av fem hundegårder i Longyearbyen.

– Man blir jo litt frontfigur, særlig når man må filme selv. Men det er viktig for oss å fremme kulturen vår, og ikke minst få vise frem hundene. På Svalbard er det jo også sånn at uansett hvilken retning man filmer så synes folk fra fastlandet det er fascinerende, sier han og ler.

Flere hundre tusen

Etter at koronapandemien slo inn opprettet Audun og Mia tidlig en «Spleis», i tillegg til at de startet en fadderordning. Hittil har de fått over godt over 200.000 kroner til sammen. I episoden forteller Audun at de har vært nødt til å permittere alle sine ti ansatte. Nå er det han, Mia, og to ansatte igjen.

– Nå er vi tre ansatte i sving, inkludert meg selv. Mia er fremdeles permittert. De fleste har sagt opp og fått jobber på fastlandet, noe jeg unner dem. De to som er igjen er ekstremt dyktige, så vi har holdt på mye kompetanse, forteller Audun.

Powered by Labrador CMS