Russland mener turismeboikotten er ulovlig

Den russiske ambassaden mener at de lokale sanksjonene mot russisk reiseliv på Svalbard er ulovlige.

ØNSKER IKKE RUSSISK HANDEL: Svalbard Reiselivsråd henstiller til stopp av handel med russisk eide selskaper. Reiselivsaktører frykter at det vil straffe ukrainerne i Barentsburg.
Publisert

I begynnelsen av mars gikk Svalbard reiselivsråd og Visit Svalbard ut og sa at de ikke anbefalte lokale sanksjoner mot den russiske reiselivsnæringen på Svalbard.

Bare én uke senere snudde de og anbefalte medlemsbedrifter å stoppe kjøp av tjenester fra russisk eide selskaper.

Nå reagerer Russland på reiselivsrådets oppfordring om stopp i kjøp fra russiske selskaper.

– Vi tror at boikotten er juridisk ulovlig og har trekk av sammensvergelse av foretak, skriver den russiske ambassaden i Oslo i en e-post til NTB, ifølge E24.

E-posten er undertegnet ambassadesekretær Timur Chekanov.

Verdikompass

E24 omtalte i slutten av mars saken, og intervjuet professor og konkurranseekspert Øystein Foros ved NHH som mente at boikotten kan være i strid med Konkurranseloven.

Konkurransetilsynet prioriterer imidlertid ikke saken, opplyste E24.

Styreleder Ronny Strømnes i Svalbard Reiselivsråd avviser overfor NTB at de har vedtatt en boikott.

– Det er en oppfordring til våre medlemmer. Det kan vi gjøre uten problemer. Det er opp til medlemmene og deres verdikompass å bestemme om de vil gjøre det, sier han til NTB.

– Bekymret

Operation manager hos Arctic Travel Company Grumant, Alexandra Morozova sa til Svalbardposten at boikotten vil ha stor påvirkning på lokalbefolkningen.

– Boikotten fra Svalbard reiselivsråd påvirke lokalbefolkningen betydelig, men Trust Arcticugol ønsker fortsatt å bevare det vennskapelige forholdet slik det alltid har vært på Svalbard. På tross av avgjørelsen fra Longyearbyen vil vi holde dørene åpne for alle gjester både i Barentsburg og Pyramiden, sa Morozova.

Visit Svalbard mente i begynnelsen av mars at en boikott burde skje gjennom nasjonale tiltak, og ikke lokale. Likevel snudde de bare en uke etter, selv om henstillingen ikke er nasjonal.

– Vi er selvfølgelig bekymret for at Norges myndigheter fortier selvtekt av norske reiselivsaktører, skriver den russiske ambassaden.

Arctic Travel Company Grumant eier fem overnattingssteder på Svalbard. Et gjestehus og et hostel i Longyearbyen, et hotel og hostel i Barentsburg og hotel i Pyramiden. I tillegg har de restauranter og eget bryggeri.

Powered by Labrador CMS