Svalbard Skimaraton:

– Vi kunne ikke ønsket oss noe bedre

Da rennleder og apparatet testet løypen dagen før ble toppfarten i den bratteste bakken målt til 60 kilometer i timen. Det stoppet ikke de 600 skiglade fra å delta under årets skimaraton.

Publisert

– Her er det bare helt fantastisk i dag og det er helt perfekt vær med sola, sier rennleder Heidi Harviken med kanskje det største smilet å spore i Todalen.

For med sol og skyfri himmel, fem minusgrader og nesten vindstille vær kan man ikke si annet enn at de i år hadde perfekt skiføre for årets skimaraton. Og det gav stemning.

– Dette er gøy. Vi fulgte eliten til første matstasjon og da vi snudde oss rundt var det bare smil og se i det flotte været, sier Harviken.

Hun kunne fortelle at forholdene i løypa i år var over all forventning og det ville merkes under maratonet.

– Vi testet ut løypa i går og da målte vi 60 kilometer i timen i den bratteste nedoverbakken. Det her er et eventyr og vi kunne ikke ønsket oss noe bedre, sier Harviken.

Kom for å heie

Andre som også hadde tatt turen til Todalen denne lørdagen, men som ikke selv skulle delta som maratonløper var Sigurd Kvalheim (9) og familien. Han syns det var spennende å få se starten av året skimaraton.

– Det var gøy, og det var ganske mange som var veldig raske. Har ikke sett så mange skiløpere før, sier Sigurd.

Han kunne fortelle at han har fått gått på ski i år og liker det, men er noe usikker på om det blir en maratondeltaker av han.

– Kanskje, noen år senere. Akkurat nå er jeg ikke så flink på å gå langt. Vi er her nå for å se på Marit og Ella. Hun ene går i min klasse og hun andre går i klassen til Sondre. Men vi heier egentlig på alle, forteller Sigurd.

Heiagjeng: Pappa Sverre (f.v.), Sigurd (9), mamma Karianne og Sondre (7) Kvalheim hadde denne lørdagen tatt turen til Todalen for å heie på klassevenninner som skulle delta.

Sigurd og familien deltok kanskje ikke på årets Svalbard skimaraton i Todalen, men har store planer om å delta på Barnas skifestival i Longyearbyen.

– Skal du gå fort eller gå langt?

– Kanskje både fort og langt.

Ingeborg Runde Bakkeland hadde også tatt turen til Todalen, sammen med Jarl på ett år og fire måneder.

– Vi har hytte i nærheten av Gruve 7 og når det var så fint vær så måtte vi jo ta en tur og se. Og så er vi her for å heie i mål Tina Serine Olsen som deltar på halvmaraton, sier mamma Ingeborg.

Godt utstyrt med solbriller og godt humør fulgte de begge ivrig med da startskuddet for halvmaraton gikk, selv om det ikke har blitt noe skigåing på Jarl.

– Han har ikke fått prøvd ski selv enda, men det kommer. Og i dag hadde vært helt perfekt å gå med pulk og ski, sier Ingeborg som også forteller at det ble tid til også pølse og kakao i finværet mens de ventet på målgang.

Kom for å heie: Ingeborg Runde Bakkeland var på hytta ved Gruve 7 i helgen. Når da skimaratonet skulle avholdes i Todalen måtte de innom for å kikke og heie deltakerne.

Blitt en tradisjon

Didrik Tønseth og Emil Iversen var tidlig de som gikk fra hovedfeltet under skimaratonet. Lenge holdt de tritt med hverandre før det til slutt ble Tønseth som først kom over målstreken.

– Det er det fineste jeg har gått. Det er tredje gang jeg har deltatt og det var ganske vindstille i dag. Sporet var fint og åpent. Det var veldig fint egentlig, sa Tønseth.

Og det er ingen tvil om at han ønsker seg tilbake igjen til Svalbard flere ganger.

– Jeg kommer tilbake. For meg har skimaraton på Svalbard nå blitt en tradisjon.

Også Emil Iversen var fornøyd med dagens skimaraton, selv om det ikke ble en førsteplass i dag.

– Det var veldig fint, god stemning og bra vær. Det gikk som forventet.

Fornøyde: Sigrid Vilja Andersen (t.v.) og søsteren Astrid Andersen var kjempefornøyde med hvordan det gikk under årets halvmaraton.

Helt konge

Og blant de som deltok under årets halvmaraton var det kanskje et ekstra stort smil å spore hos Sigrid Vilja Andersen (17) og Astrid Andersen (12). De ankom målgang samtidig og kunne fortelle om en fantastisk tur.

– Jeg syns løypa var fin. Det var deilig vær med sol og gode ski. Men det ble tungt mot slutten, sa Sigrid Vilja.

– Det var helt konge, la Astrid til.

– Vi hadde som mål å klare det på under 1 time og 45 minutter og vi endte vel på 1 time og 37 minutter, så vi er godt fornøyde, kunne Sigrid Vilja fortelle.

– Skal dere delta til neste år igjen også?

– Jaja. Da blir det maraton. Må bare trene litt mer, sa Astrid med et smil.

Powered by Labrador CMS