Arild Olsen:

Ikke skuffet – ikke fornøyd

Forventet mer av Svalbardmeldingen.

Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) åpnet seansen da forslaget til ny Svalbardmelding ble presentert.
Lokalstyreleder Arild Olsen (Ap) åpnet seansen da forslaget til ny Svalbardmelding ble presentert.
Publisert

Det de har gjort er å liste opp en rekke av de lokale strategiene vi selv har laget, sier Arild Olsen (Ap). Han er ikke skuffet, men heller ikke superfornøyd.

-Jeg skal selvsagt lese meldingen nøye, men ut fra presentasjonen som ble gitt stiller jeg flere spørsmål. Jeg hadde blant annet ønsket klare og tydelige signaler på hvilken retning vårt lokalsamfunn skal ha fremover, sier han.

Han viser til at satsing på reiseliv og turisme ikke er noe nytt.

-Vi er også enige i strategien om at samfunnet må baseres på mer enn tre pilarer. At det er vekst i tjenesteyting er gledelig, sier han.

Reagerer
Olsen har et inntrykk av at regjeringen vil se det hele an. De er fornøyd med måten man lokalt løser utfordringer på, og så lenge det går bra, bør man ikke engasjere seg ytterligere.

– Vi legger merke til ønsket om mer norsk bosetning, og at dagens tjenestenivå ikke skal økes. Videre reagerer jeg på at Energiverket ikke er viet plass, sier Arild Olsen.

Staten må overta
Nestleder Eirik Berger (V) i lokalstyret mener meldingen er som forventet, med en rekke runde vendinger.

– De har lyttet til oss, og tatt mange av våre innspill med. Men viktige ting som fremtidens energi, burde vært tatt med i meldingen, sier han.

Han mener at Staten må ta et tydelig ansvar for energiforsyning, vann, veier, havn og annen kritisk infrastruktur, gjennom overføringer til LL. Skal disse drives til selvkost, blir det uforsvarlig dyrt for folk.

Lokalpolitikeren er glad for at lokalstyret får en sterkere rolle for lokalt næringsliv, han liker satsingen på mange små arbeidsplasser i stedet for en stor.

Ingen utbygging
Unis har sammen med Forskningsparken og museet planene klare for en omfattende og nødvendig utbygging. Prislappen er antydet til 800 millioner. Denne er ikke nevnt i Svalbardmeldingen.

– Svalbard blir prioritert veldig høyt, men vi i dagens situasjon med lave oljepriser og mange flyktninger makter vi ikke å innfri alle ønsker, sier statssekretær Gjermund Hagesæter (FrP).

Sikringstiltak
Sysselmann Kjerstin Askholt hadde ikke fått tid til å lese meldingen da Svalbardposten snakket med henne, men hun var til stede under presentasjonen i Næringsbygget.

– Det jeg merket meg var at det fortsatt er fokus på et robust, norsk familiesamfunn og ro og stabilitet. Det er et forpliktende og godt utgangspunkt for oss å styre etter, sier hun.

I stortingsmeldingen blir det også brukt plass på skredet som gikk i desember, og at sikringstiltak blir viktige i tiden framover. På presentasjonen av meldingen onsdag, sa statssekretæren at NVE viderefører skredvarslingen også for neste år.

– Det er veldig fint at det blir videreført, slik at vi har en trygg skredvarsling til de nye arealplanene er lagt, sier sysselmann Kjerstin Askholt

Les mer i fredagens utgave av Svalbardposten.

Powered by Labrador CMS