Jonas (31) skal sykle opp og ned i 18 timer i strekk

Ekstremsyklisten Jonas Orset (31) kommer til Longyearbyen for å gjennomføre en helt spesiell utfordring.

Jonas Orset (31) kommer til Longyearbyen for å gjennomføre en helt spesiell utfordring.
Jonas Orset (31) kommer til Longyearbyen for å gjennomføre en helt spesiell utfordring.
Publisert

Orset velger seg ekstreme utfordringer, og sykler for å samle inn penger til ulike formål. Og nå er det Svalbard og Ukraina som planlegges.

I sykkelverden er det noe som kalles «Everesting», som kort fortalt betyr å sykle opp og ned en strekning inntil man når Mount Everest sin høyde på 8850 meter. Orset skal nå gjennomføre sin femte «Everesting» - denne gang på Svalbard.

– Ideen kom etter at jeg i fjor syklet nær Gudvangen, i en tunnel som var tre kilometer lang. Jeg tenkte at den neste utfordringen skulle være enda mer ekstrem, og at Svalbard måtte være den ultimate utfordringen, forteller Orset.

31-åringen brukte 12 timer og 34 minutter på tunnelsyklingen i fjor inkludert stopp underveis, og han hadde en fart på opp mot 85 kilometer i timen.

Innblikk

Allerede 1. april setter han kursen mot Svalbard. Planen er å sykle dagen etter, 2. april, og ruta er ikke for amatører. Han skal nemlig sykle fra Gruve 3 og opp til Svalsat, opp og ned, inntil han har nådd Everests høyde. Han har beregnet at det vil ta mellom 16 og 18 timer.

– Jeg sykler for en god sak, denne gang er det midler til ukrainske flyktninger. Det meste er på plass, Unis har hjulpet oss med overnatting, og vi håper også at vi får enda flere partnere som vil støtte denne saken, sier han.

Han forteller at han aldri har vært på Svalbard tidligere.

– Dette er også en gylden anledning til å bli bedre kjent med naturen og miljøet på Svalbard. Jeg har hørt mye bra om samholdet og fellesskapet dere har der, og jeg gleder meg til å få et lite innblikk i det, sier Jonas Orset.

Utfordre grenser

Veien fra Gruve 3 til Svalsat er 3,3 kilometer lang, med en stigning på 270 meters høyde. Orset har beregnet at han må kjøre opp og ned 31 ganger.

– En av de store forskjellene denne gang er at jeg må kjøre med piggdekk. I tillegg er det jo kaldt, vindfullt og is på veiene, så dette blir virkelig en utfordring, sier han.

– Hvorfor har du valgt å drive med «Everesting»?

– Det handler om at det er den ultimate sykkelutfordringen. Jeg må overkomme fysisk og mental smerte, det er repetitivt og føles til tider som evigvarende. Det å utfordre grensene for fysisk og mentale belastninger er noe som trigger meg. At jeg kan gjøre mer enn hva som virker mulig, sier Jonas Orset.

– Vi må jo også ta forbehold om været, er det dårlig må vi utsette, men planen nå er lørdag 2. april, sier han.

Powered by Labrador CMS