Sysselmannen ber folk bytte ut gamle reflekser

Sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen kommer med en oppfordring til myke trafikanter nå i mørketiden.

For et par år siden gjorde Svalbardpostens Christopher Engås en test for å vise hvor lite synlig man er uten refleks, selv på kort avstand med langlys. Her er et bilde med refleks.
For et par år siden gjorde Svalbardpostens Christopher Engås en test for å vise hvor lite synlig man er uten refleks, selv på kort avstand med langlys. Her er et bilde med refleks.
Publisert

Tidligere i måneden gikk det en diskusjon i Facebook-gruppa Ros & Info Longyearbyen, der noen reagerte på at hundeeiere mangler refleks på hundene og blender bilistene med lykt på hodet.

Andre påpeker at det er mange bilister som ikke tar nok hensyn når de passerer hundespann.

Sysselmannsførstebetjent Irene Sætermoen vil ikke kommentere den debatten, men kommer med en oppfordring til samtlige trafikanter nå i mørketiden.

– Min oppfordring til alle som ferdes i trafikken er at vi må spille på lag og gjøre hverandre gode. Jeg tenker da på riktig bruk av lys, sjekke at lysene fungerer slik de skal, bruk av refleks på både to- og firbeinte og gi hverandre tilstrekkelig plass på veien ved møting, sier Sætermoen.

Hun legger til at refleks på armer og bein som gjør bevegelsesmønsteret synlig har vist seg å være effektivt, mens refleks på ankler og håndledd ikke skal være like virkningsfullt.

– Jeg vil derfor oppfordre folk til å bruke refleksvest. Disse bør har CE-merke. De virker godt i mørket og fungerer som de skal og må. Det er også viktig å huske på at reflekser blir dårligere etter lang tids bruk, og spesielt når det kommer mye grus og møkk på dem. Det er ikke slik at en refleks kjøpt for flere år siden nødvendigvis hjelper deg så mye ute i mørket, så det kan være lurt å investere i nye reflekser med jevne mellomrom. Dersom du har vasket vesten 20-30 ganger er reflekseffekten svekket så mye at du bør kjøpe en ny, sier Sætermoen.

Hun har følgende tips til førere av hundespann:

– Når det gjelder hundespann kan det være lurt å ha på mer refleks enn det som er på selen, ettersom møtende bare ser hundens hode og bryst. Det kan være lurt å henge refleks eller blinkende lys på brystselen, samt ha refleks på linen til den bakerste hunden på vogna.

Powered by Labrador CMS