Sysselmannen ber revejegere ta rabiesvaksine

I dag åpnes det for å søke revefangst kommende vinter.

Publisert

Søknadsfristen går ut 21. oktober, og fastboende på Svalbard kan søke om plass via Sysselmannens nettside.

Revejakta begynner 1. november og varer til 15. mars. Jakten går som normalt, men det blir ekstra fokus på smittevern etter

rabiestilfellene som ble påvist tidligere i år. I våres fikk en rev som angrep hunder på Hopen påvist rabies. Smittet av rabies var også en reinsimle på Brøggerhalvøya og tre rever som ble funnet i henholdsvis Ebeltofthamna i Krossfjorden, på Vind-

odden og ved Heleysundet mellom Barentsøya og Spitsbergen.

– Etter tilfellet på Hopen har vi vært årvåkne på døde og syke dyr. Vi har vært ute i felt og sjekket ut alle tips-ene vi har fått, sier Gustav Busch Arntsen, rådgiver i Sysselmannens miljøvernavdeling. I sommer har Sysselmannen tatt prøver av 17 døde dyr, deriblant rever, reinsdyr og en isbjørn. Isbjørnen ble funnet ved Van Keulenfjorden, og var ikke infisert med rabies.

– I år fikk vi en positiv rabiesprøve på rein før jakten startet. Det har vi ikke hatt før. Jakten gikk bra, men vi ønsker at folk tar forholdsregler også ved revejakta. Vi har rådført oss med Folkehelseinstituttet og Veterinærinstituttet, og vi anbefaler ingen å delta på årets revejakt uten at de har tatt rabiesvaksine. Det legges opp til normal jakt, men med en god del ekstra råd og føringer med bakgrunn i rabiessituasjonen, sier Arntsen. 25 jegere tildeles ett fangstfelt hver, hvor de til enhver tid kan sette ut tre revefeller.

– Man bør ha på tykke hansker når man tar dyret ut av fella, pakke det inn i plast når man frakter det på skuter og desinfisere utstyr, råder Arntsen.

Se flere råd på Sysselmannens hjemmeside (ekstern lenke).

Powered by Labrador CMS