Ulykken i Barentsburg:

Sysselmannen har alt disponibelt mannskap i aksjon

Rett før klokken 15 torsdag fikk Sysselmannen melding om snøskred på Fridtjovbreen, et par mil sør for Barentsburg. Etter det Svalbardposten erfarer er to tyske turister fortsatt savnet.

Det er hektisk møteaktivitet hos Sysselmannen torsdag ettermiddag.
Det er hektisk møteaktivitet hos Sysselmannen torsdag ettermiddag.
Publisert
Røde Kors har samlet mannskaper fra flere instanser, og en aksjon var under utarbeidelse da Svalbardposten var der torsdag ettermiddag.
Røde Kors har samlet mannskaper fra flere instanser, og en aksjon var under utarbeidelse da Svalbardposten var der torsdag ettermiddag.

Alt disponibelt mannskap hos Sysselmannen er i aksjon. Det ble satt stab med en gang meldingen om ulykken kom.

Les mer: Sliter med værforholdene

Sysselmannen melder rett før klokken halv seks at de har opprettet en pårørendetelefon. Longyearbyen lokalstyre har opprettet et evakuerte- og pårørendesenter og innkalt psykososialt kriseteam.

Sokneprest Siv Limstrand i Svalbard Kirke har blitt kontaktet av Longyearbyen lokalstyre (LL) .

– Vi er blitt kontakt av LL sitt psykososiale team, og trer inn i beredskap når vi får beskjed om det. Så langt vet vi ikke hva det er behov for, sier Limstrand.

Etter det Svalbardposten erfarer skal det ha vært et følge fra selskapet Grumant Arctic Travel Company. Turistene i følget var fra Tyskland.

– Det var fem turister og to guider. Det er to av turistene som er savnet, sier han.

Sysselmannen har sendt både snøskuterpatrulje og helikopter til Fridtjovbreen, der skredet skal ha gått.

– Det er veldig vanskelige værforhold og så langt jeg vet får ikke helikopteret lande der, sier han.

– Jeg har ikke flere detaljer nå, legger han til.

Helikopteret klarte, grunnet været, ikke å lande ved breen, men tok seg ned på bakken et sted mellom Barentsburg og breen. Etterpå kjørte det skutere videre inn mot breen.
Mannskaper fra Grumant Arctic Travel Company var med i det første skuterfølget som dro inn i området etter ulykken, opplyser Dmitry Savushkin, attasjé ved generalkonsulatet i Barentsburg.

Ekstra personell

Pressevakt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), Jørn Resvoll sier klokken 17 at han ikke er helt sikker på om jetflyet har tatt av fra Tromsø.

– De skulle prøve å komme seg av gårde cirka kvart på fem. Det kommer fem ekstra personell fra UNN i tillegg til de som vanligvis er med flyet på oppdrag. Det er ulike eksperter og det er også sendt med alt type utstyr for ulike typer skader. Foreløpig har vi ingen pasient, men det er blant annet sendt med en ECMO-maskin, sier han.

Powered by Labrador CMS