17. mai-talene:

Tale ved gruvearbeidermonumentet

17. mai-komiteens Ottar Svensen holdt tale på Torget.

Publisert

Vi har ganske mange minnesmerker her i Longyearbyen. Bautaen på Skjæringa, ved Huset, Minnesmerket over gruvearbeidere som har omkommet i gruvene, 22.juli-monumentet og sikkert enda flere som jeg har forbigått.

Bildegalleri: 17. mai-toget i bilder

Men det som står mitt hjerte nærmest er gruvebusen her på torget. Grunnen til det er at gruvearbeiderne var de som skapte dette samfunnet og la grunnlaget for at vi i dag har et levedyktig samfunn.

Bildegalleri: Storslått feiring i Svalbardhallen

Selv om det kanskje ser noe mørkt ut for gruvebusen per i dag, så tror jeg at det i mange år vil være en oppegående bus. Selv om det nå utredes alternative energikilder så vet jeg av erfaring at ting tar tid og busen i Gruve 7 vil nok være her lenge. I tillegg skal det ryddes i Svea og Lunckefjell og kanskje er siste ord i sagt om den saken.

Bildegalleri: – En dag for glede og takknemlighet

Noen ganger har vi hatt ett minutt stillhet etter at blomster er satt ned, og da har ofte tankene gått til de som ofret livet i gruvene på Svalbard. I år så tenker jeg at vi hedrer den fullt ut oppegående gruvebusen som har sitt daglige virke her, med feiende flott hornmusikk fra Storbandet.

Video: 17. mai-tog i vind og sol

Det er med stor respekt at jeg setter ned blomster ved Gruvebusen.

Her er alle 17. mai-talene

Powered by Labrador CMS