Svalbard Folkehøgskole utvider:

Tar over Stormessa og enda en brakke

Fra skolestart i høst vil Svalbard Folkehøgskole doble kapasiteten og leie Stormessa av Hurtigruten. En vinn-vinn-situasjon, mener konstituert destinasjonssjef i Hurtigruten Svalbard, Tore Hoem.

Både konstituert destinasjonssjef i Hurtigruten Svalbard, Tore Hoem (t.v.), og rektor på Svalbard Folkehøgskole, Espen Klungseth Rotevatn, er godt fornøyd med den nysignerte avtalen.
Både konstituert destinasjonssjef i Hurtigruten Svalbard, Tore Hoem (t.v.), og rektor på Svalbard Folkehøgskole, Espen Klungseth Rotevatn, er godt fornøyd med den nysignerte avtalen.
Publisert

Folkehøyskolen ønsket å leie Stormessa i fjor også. Hurtigruten drev, frem til koronapandemien rammet Svalbard, restauranten Coalminers i lokalet. Nå skal Hurtigruten stå for middag til folkehøyskole-elevene, mens skolen selv får disponere kjøkkenet i restauranten til frokost og lunsj.

– Det blir helt magisk å få noe eget. Behovet for å få noe som kan være kun elevene sitt har vært stort, og nå får vi et lokale som vil romme både en spisesal og en sosial sone. Det er ingen hemmelighet at vi har hatt det trangt i år, sier rektor ved Svalbard Folkehøgskole, Espen Klungseth Rotevatn.

Millionavtale

Inneværende skoleår har kafeen Rabalder, som også er drevet av Hurtigruten, hatt ansvaret for elevenes middag. De har i tillegg leid kafeen noen timer etter skoleslutt som en mingleplass for elevene.

– Vi ønsket dette i fjor også, men da måtte vi «kjøpe ut» turistene. Nå er det ingen turister, så da ble rammene for avtalen annerledes. Den ble signert tirsdag denne uken, forteller Rotevatn.

Det skal være snakk om en millionavtale, uten at verken Rotevatn eller Hoem vil gå noe nærmere inn på det.

– Det er nesten litt synd å si, men her var faktisk korona med på å muliggjøre avtalen, sier Rotevatn.

I tillegg skal skolen leie brakke 5. Fra før av leier de brakke 8, noe som vil si at antall elevplasser altså i teorien kan dobles.

– Vi kommer kanskje til å ta inn noen flere elever i løpet av sommeren, men vil uansett holde oss til mellom 50 og 60 elever. Det er andre ting enn antall rom som er med på å avgjøre slike ting, sier han.

Blant annet er det snakk om at en hel etasje skal settes av til karantene eller isolasjon, som en del av smittevern.

Kaospilot

Skolen får et husleietilskudd på 1,7 millioner kroner, i tillegg til et svalbardtilskudd som skal dekke drift og bolig. Det øker ikke, selv om husleiekostnadene går opp. Det lever skolen helt fint med, ifølge Rotevatn.

Fra høsten 2021 skal skolen etter planen inn på Sjøskrenten, fordi Unis-studentene da skal flyttes inn i nye boliger på Elvesletta. Svalbard Folkehøgskole får dermed minst tre år med «oppstartsfase». Det ser ikke rektoren alt for mørkt på.

– Det er jo utfordrende på noen måter, men så lenge det går fremover tåler vi det. Vi kan ikke ha det sånn i fem-seks år, men at det er en utvikling hjelper. Nå får vi mye mer plass å boltre oss på til neste år, så det er bra, presiserer han.

Undervisningen skal fortsatt foregå på Lompen, hvor det også er relativt trange kår. De har blant annet bare disponert ett kontor i tillegg til rektor-kontoret.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Nybyen blir som vår egen campus, sier rektor Espen Klungseth Rotevatn (t.v.). Her med destinasjonssjef i Hurtigruten Svalbard, Tore Hoem. Fra høsten overtar skolen to ekstra lokaler fra Hurtigruten.
– Nybyen blir som vår egen campus, sier rektor Espen Klungseth Rotevatn (t.v.). Her med destinasjonssjef i Hurtigruten Svalbard, Tore Hoem. Fra høsten overtar skolen to ekstra lokaler fra Hurtigruten.

– Egentlig har vi vært veldig fornøyde. Min jobb har jo vært å være litt «kaospilot», men det er lite klaging. Det er mange på Svalbard som er i samme bås som oss når det gjelder lokaler – man må bare gjøre det beste ut av det, sier han.

Vil oppta restaurantdriften

Konstituert destinasjonssjef i Hurtigruten Svalbard, Tore Hoem, mener at avtalen er en gunstig signering for begge parter.

– Ingen burde være overrasket, vi prøver selvfølgelig å skape inntekter under krisen. Vi var jo i kontakt med skolen om dette i fjor også, så det er mange vurderinger som er gjort og vi har tenkt oss godt om, sier han.

Ifølge Hoem vil ikke nedstengingen føre til oppsigelser, selv om Coalminers nå stenger ned både overnattingsstedet og restauranten.

– Vi flytter ansatte mellom flere steder. I tillegg har det jobbet flere sesongansatte her, fordi Coalminers kun har hatt åpent visse tider av året, sier han.

Avtalen om Stormessa løper til 1. mars, fordi man da håper at turist-grunnlaget er stort nok til å kunne oppta driften av restauranten. Avtalen om de to brakkene strekker seg til 20. mai.

– Vi ønsker å satse her oppe, og har pusset opp for å drifte videre. Nå er vi inne i en spesiell periode, men jeg er overhodet ikke bekymret for at vi skal oppta restaurantdriften på et senere tidspunkt, forsikrer Hoem.

Powered by Labrador CMS